Настояваме пред ЕС за по-сурови наказания за трафиканти на бежанци
Настояваме пред ЕС за по-сурови наказания за трафиканти на бежанци / снимка: БГНЕС
България настоява пред ЕС за по-тежки наказания за трафиканти на бежанци
81603
България настоява пред ЕС за по-тежки наказания за трафиканти на бежанци
Настояваме пред ЕС за по-сурови наказания за трафиканти на бежанци
  • България настоява пред ЕС за по-тежки наказания за трафиканти на бежанци
  • Настояваме пред ЕС за по-сурови наказания за трафиканти на бежанци

България ще настоява за затягане на наказанията спрямо трафикантите на хора и изработване на единен за Европейския съюз статут на бежанец - това стана ясно от изявлението на вицепремиера Румяна Бъчварова, която представи основните принципи в позицията на страната ни спрямо европейската политика за справяне с бежанския поток.

След извънредна среща при премиера Борисов, Бъчварова припомни, че правителството вече е внесло законодателно предложение за по-строги санкции спрямо трафикантите и че се разработва специализирано звено, което ще се бори с тях. Страната ни ще се съобрази с предложеното увеличаване на броя новопристигащи бежанци, които трябва да приеме, заяви още вицепремиерът.

Шенген само би спечелил от опита, който България и Румъния са готови да дадат

Държавите членки да синхронизират законодателни мерки за борба с трафика на хора и да се създаде обща европейска прокуратура, предлага българското правителство. В позицията, която ще бъде доразвита в близките няколко дни, се посочва още, че България е заявила приемането на 500 новопристигнали бежанци и подхожда с разбиране този брой да бъде увеличен спрямо общия принцип на солидарността.

„Считаме, че трябва да бъдат определени условията на заселването на бежанците, които ще гарантират тяхното дългосрочно пребиваване. Правителството обсъжда и възможността за интегрирането на тези хора в страната. Считаме, че когато се създаде благоприятна обстановка, трябва да се осигури и тяхното връщане", допълни вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Според новия план на ЕК България трябва да приеме 2172 бежанци

Европа трябва да има по-строги критерии за прием на бежанци, посочи вицепремиерът Ивайло Калфин. „Тези, които са прокудени от война, от тероризъм, действително Европа и ценностите ни, и международното право ни задължава да ги приемем. В същото време икономически имигранти, хора, които просто искат да се преместят в по-богати страни, няма как в тази ситуация на свръхнапрежение в цяла Европа да бъдат приемани с приоритет. Така че ние държим приоритизиране на тези, които биха могли да получават в този момент на много силен натиск статут на бежанци в Европа", каза още той.

Министърът на външните работи Даниел Митов акцентира върху създаването на бежански центрове в трети държави, така че да не се стимулира бежанският поток към Европейския съюз.