Кунева: Шенген само би спечелил от опита, който България и Румъния са готови да дадат
Кунева: Шенген само би спечелил от опита, който България и Румъния са готови да дадат / снимки: БГНЕС

Считаме, че Шенген с участието и опита, които двете страни са готови да дадат само би спечелил в диалога. Т.е. България и Румъния заявяват техническа си готовност, заявяват необходимостта от укрепване на Шенген. В момента се чуват много думи за ренационализация на границите, ние не споделяме подобен подход и в това отношение имаме разбиране на ЕК и другите общностни институции. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева, която днес е разговаряла с румънския си колега по отношение на Шенген.

4000 джихадисти са влезли с бежанците в Европейския съюз

Според вицепремиера Ивайло Калфин, европейската солидарност не би могла да бъде ограничена само до квотите. „Тогава, когато става въпрос за настаняване на бежанците, трябва да се отчитат социалните и икономическите условия в съответните страни”, каза той. Приемът на бежанци би трябвало да бъде обща европейска политика, включително свързана с правото им за движение в рамките на ЕС.

Калфин подчерта, че бежанците, които идват в Европа би трябвало да отговарят на доста по-стриктни критерии. „Тези, които са прокудени от война, от тероризъм - действително Европа и ценностите ни и международното право ни задължават ние да ги приемем. В същото време икономически имигранти, хора, които просто искат да се преместят в по-богати страни няма как в тази ситуация има свръх напрежение в цяла Европа - те да бъдат приемани с приоритет. Така че ние държим и на приоритизиране на тези, които биха могли да получават в този момент на много силен натиск статут на бежанци в Европа”, каза той.

Кунева Шенген само би спечелил от опита който България и Румъния са готови да дадат
netinfo

Трябва да си даваме сметка, че каквото и да правим ние лекуваме ефектите и последствията. Трябва да се обърне много по-сериозно внимание за ускорено решаване на конфликта на териториите, които създават условия за засилени бежански потоци, подчерта външният министър Даниел Митов и добави, че този разговор е започнал. „Държавите в региона на Близкия Изток трябва да приемат много по-голяма отговорност и започват дипломатически усилия в тази насока”, заяви министърът.

Според новия план на ЕК България трябва да приеме 2172 бежанци

Той също отбеляза, че трябва да правим разграничение между бежанци и икономически имигранти. Митов посочи проблемът с трафика на хора, който се е превърнал в доходен жесток бизнес и макар да не е нов в момента са се създали условия, за да може да бъде още по-солиден и проблемът е, че са мрежи от хора, които буквално набират кандидати за преселение в рамките на ЕС.

„Статутът на бежанец не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС и когато се решат конфликтите, тези хора трябва постепенно да се завърнат в държавите, от които са дошли. Това трябва да стане ясно, за да се обезкуражават потоците. „Също така настояваме да се организират колкото се може по-бързо бежански центрове в трети държави”, подчерта Митов.

Източник: БГНЕС