Според новия план на ЕК България трябва да приеме 2172 бежанци
Според новия план на ЕК България трябва да приеме 2172 бежанци / БГНЕС, архив

Според новите бежански квоти, които Европейската комисия ще представи в сряда, България трябва да приеме общо 2172 бежанци. Тази бройка включва 572 души съгласно първоначалното предложения за преразпределяне на 40 000 бежанци в ЕС плюс 1600 от допълнителните 120 000.

България - начело в черния списък на „Наръчника за кандидат бежанеца"

Новият пакет предвижда Германия да приеме над 40 000, а Франция - 30 000, от общо 160 000 кандидати за убежище, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария, заявиха източници от Европейския съюз, цитирани от Ройтерс.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи новите предложения в сряда. Те включват добавяне на 120 000 души към предложените по-рано от ЕК 40 000 човека за преразпределяне.

Първоначалното предложение за преразпределяне на бежанци, пристигнали в Италия и Гърция, ще бъде също така разширено и ще включва бежанци, пристигнали в Унгария.

Вътрешните министри на страните от ЕС ще обсъждат предложенията на ЕК на извънредно заседание следващия понеделник в Брюксел.

Първоначално се очакваше Унгария да приеме определен брой бежанци, пристигнали в Италия и Гърция, но впоследствие й беше обещано да бъде изключена от тази схема.

Бройката от 160 000 бежанци ще включва 66 400, пристигнали в Гърция, 54 000, пристигнали в Унгария, и 39 600, пристигнали в Италия.

Предвижда се бежанците да бъдат разпределени според формула, наречена "разпределителен ключ", при която приемането на бежанците се определя на 40 процента от националния доход на приемащата страна, на 40 процента от населението, на 10 процента от нивото на безработицата и на 10 процента от броя на бежанците, които съответната държава е настанила преди тазгодишната криза.

Великобритания, Ирландия и Дания не участват в политиката на ЕС за убежището. Ирландия доброволно пожела да приеме 600 човека съгласно предишната схема за преразпределение на 40 000 кандидати за убежище. Има информация, че ЕК планира да включи Турция и всички западнобалкански страни, които не са членки на ЕС, в нов списък на "безопасни" държави, за чиито граждани се предвижда по-бързо преглеждане на молбите за убежище с цел да се ускори депортирането за повечето от тях.

Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос призова страните членки на ЕС да подкрепят новия план на Европейската комисия за бежански квоти, предаде Ройтерс.

"Никоя страна членка на ЕС не може да се справи с този проблем сама. Можем да преодолеем тази криза само ако действаме като един истински съюз", подчерта Аврамопулос.

Междувременно говорителят на Европейската комисия Наташа Берто съобщи, че бежанците, пристигнали досега в Италия, Гърция и Унгария, които ще бъдат разселени в други държави от ЕС, няма да имат правото да пътуват в Шенгенското пространство. От всички тях ще бъдат взимани отпечатъци и ще им бъдат издавани документи.

Тези документи ще им дават единствено право на пребиваване в приемащата държава и някои социални придобивки, но не и право на пътуване. Дали разселените нарушат тези правила, ще бъде установявано при проверки от полицията.

Идеята на ЕК за въвеждането на постоянен механизъм за разселването на бежанци в ЕС подлежи на одобрение с квалифицирано мнозинство от европейските министри, уточни говорителят.

Такова мнозинство в Съвета на ЕС се осигурява с гласовете на 55 процента от държавите от ЕС или с гласуване със "за" от 16 от общо 28 държави. Другият начин за постигане на квалифицирано мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държавите в ЕС, които представляват най-малко 65 на от цялото население на Общността.

Източник: БТА