Медии и депутати се обединиха срещу речта на омразата в предизборната кампания
Медии и депутати се обединиха срещу речта на омразата в предизборната кампания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Представители на медиите и депутати подписаха Споразумение срещу речта на омразата по време на кампанията за предстоящите местни избори. Автори на споразумението са 12 медийни и неправителствени организации.

Сред тях са Съветът за електронни медии (СЕМ), Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Съюзът на издателите в България (СИБ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), фондация "Медийна демокрация", сдружение за човешки права "Маргиналия" и др.

Споразумението призовава политиците и политическите партии да не използват враждебна реч, а журналистите - да не я отразяват. Когато гост в ефир на живо предаване отчетливо подбужда към ненавист към някаква определена група хора, журналистът е длъжен да го изобличи и прекъсне, защото в противен случай става съучастник, коментираха специалистите.

Медиатор на срещата в Народното събрание беше журналистът от Дарик радио и водещ на предаването "Седмицата" Кирил Вълчев.