Луда Яна мътна
Луда Яна мътна / Река Луда Яна
Завишено съдържание на мед, манган и цинк в реки край Панагюрище установиха изследвания на Басейновата дирекция в Пловдив, съобщават от ведомството.
 
В анализираните проби от река Марица при моста на Герджика в Пловдив не са открити отклонения от стандартите за качество на околната среда. В други четири пункта обаче – на Луда Яна при село Попинци, Банска Луда Яна при село Бъта, Панова и Асарелска реки са установени превишения на стандартите за тежки метали по отношение на изброените елементи.

Луда Яна потече мътна, изследват я за замърсяване
 
Повърхностно водно тяло „Панагюрска Луда Яна от Панагюрище до вливане на река Стрелчанска Луда Яна“, от което са взети четирите проби, е в лошо екологично състояние, констатира още проверката. Предвидени са мерки за подобряване на състоянието му.
 
Мониторингът е извършен на 11 юни след сигнал за замътване на Марица в района на Пловдив. При проверката е установено, че калната вода идва от притока река Луда Яна, а данните на НИМХ-БАН са показали значително повишение на водния отток предишните дни. Според експерти мътната вода е заради интензивните валежи.
 
Резултатите от анализа на азотни и фосфорни съединения сочат, че няма отклонения.