/ iStock
Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден. Най-използван от тях е тик ток, следван от снапчат и фейсбук. 25% са в интернет пет и повече часа на ден. 

Това показват резултатите от проучване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Черноморска академия за сигурност, проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна, съобщиха от пресцентъра на ДАЗД.

Освен използването на социални мрежи, близо 70% от децата са в интернет пространството всекидневно между един и три часа. Положителна е тенденцията на увеличаване на учениците, които са запознати с настройките за поверителност – над 80%, като 38% са научили от родителите си за какво се използват тези настройки. 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, 20% говорят по темата само с приятели.

Проучването показва още, че близо 77% от децата ще се обърнат към родителите си, ако се почувстват застрашени или тормозени онлайн. 10% ще сигнализират първо на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето. Близо 12% заявяват, че няма да потърсят никъде помощ и ще се опитат да се справят сами. На въпрос дали са изпадали в ситуация на дискомфорт в нета, 75% отговарят, че не са. 14% са били жертви на кибертормоз, като 9% от тях споделят, че този вид тормоз продължава, въпреки че са сигнализирали компетентните институции. 

Близо 90% от учениците разбират за тормоз в онлайн пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяване на слухове. Повече от половината деца, участвали в проучването – 552, са попадали в чат, в който се използва нецензурна реч, 493 са били свидетели на грубо поведение онлайн, 230 деца споделят за обиди относно външният им вид.
55% от учениците играят в мрежа с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Почти 100% от децата сърфират през мобилен телефон. Всички са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Проучването сред учениците на територията на община Варна за безопасност в интернет е второто, което Държавната агенция за закрила на детето заедно с Черноморска академия за сигурност реализират. Миналата година такова беше проведено и в София, напомнят от ДАЗД.

Според анализ на Черноморска академия за сигурност, предоставен на ДАЗД, между двете проучвания се отчита положителна тенденция и нарастване с 4% на родителите, които се грижат за настройките за поверителност на децата си. Увеличение с 6% се наблюдава и при децата, които заявяват готовност да говорят с родителите си и да сигнализират, ако има опит да бъдат тормозени онлайн. Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз, сравнение с данните от преди близо година. Като една от причините за тези числа Черноморска академия посочва в анализа си програмата “Киберзащитници”, която е с участието на Държавната агенция за закрила на детето. Тя е създадена да повиши информираността на обществото за превенция на кибертормоза срещу деца в мрежата. През настоящата година предстоят проучвания с деца по темата за кибертормоза и в други области на страната, информират от ДАЗД.

През 2022 г. 52,5 на сто от българите пазят в домакинството си електронни устройства (мобилен телефон, смартфон, лаптоп, таблет и настолен компютър), които вече не използват, а 22,2 на сто ги продават или подаряват. В пункт за събиране и рециклиране на електронни отпадъци предават старите си устройства 6,2 на сто от хората, съобщи в края на миналата година Националният статистически институт. 

През 2022 г. 87,3 на сто от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, което е с 3,8 процентни пункта повече в сравнение с предходната година. 79 на сто от хората на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място, а 61,2 на сто се възползват от ресурсите на глобалната мрежа по няколко пъти на ден.
Никол Николова/ БТА