Младен Маринов
Младен Маринов / БГНЕС
Не е имало взрив при трагичния инцидент в „Пирогов“, стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Чакат се обаче експертизите, от които ще се разбере какво е предизвикало огъня.

Взрив и пожар в „Пирогов“, двама пациенти загинаха

„Оказа се, че няма и стена, която да е разрушена, има напукана стена. Вероятно първо е започнало горене, а след това се е чуло и нещо като пукот, вследствие на високата температура“, обясни Маринов.

В отговор на въпрос той посочи, че се работи и по версия за запалена цигара.

Гл. комисар Николов: Запалима смес е причинила инцидента в „Пирогов“

„Работим и по такава версия, трябва да видим откъде е тръгнала искрата. При боравене с концентриран кислород винаги има опасност от горене и трябва да видим причините за запалването“, каза той.

Взривът в „Пирогов” не е настъпил заради неизправност на кислородната система (ВИДЕО)

Маринов коментира и идеята да се закупят бързи патрулни коли, с които да се контролира скоростта на пътя. Той уточни, че с тези 5 млн. няма да се закупят само коли, а и оборудване, което било последна дума на техниката и било много по-важно от самия автомобил.

Маринов добави, че подобни мерки отдавна са били въведени на Запад, а в България тепърва започваме.

„По отношение на цената Главна дирекция „Национална полиция“ е спазила процедурата Те са два компонента – автомобили и техника. Техниката трябва да дава хоризонт тя да е актуална поне следващите 10 години. Оборудването ще позволява разпознаване на номера, няма да се използва само за пътна безопасност, а и на чисто полицейска дейност“, обясни вътрешният министър.