/ Правителствена информационна служба
Полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани и провокирани. Те са там, за да пазят обществения ред, живота на намиращите се там граждани, институциите и сградите, които ги олицетворяват, те са там въпреки страха в техните семейства, че могат да пострадат. Това каза вътрешният министър Младен Маринов по повод ескалиралото напрежение на вчерашния протест заради провокатори, щурмували Партийния дом.

Той даде информация на депутатите за протестите от последните дни и подробно изложи хронологията на събитията от вчера. Той обобщи, че са задържани 13 лица, а двама полицаи са ранени - единият е с порезна рана от стъкло, а другият е пострадал при удари с тъпи предмети.

Напрежението пред МС ескалира - сблъсъци между протестиращи и полицаи (СНИМКИ)


Маринов каза също, че сигналите са тревожни и вече се потвърждава това, че има организация за търсене на ескалация на протеста. 

"Факт е, че там на място са взривени 2 самоделни взривни устройства, изстреляни са пиротехнически средства. Търси се целенасочена конфронтация за нарушаване на обществения ред и атака срещу полицейските служители", посочи той.

"Да не се бърка защитното оборудване с въоръжение, защото то не е такова. Да се отразява обективно ситуация и да не се правят внушения, че когато полицията е провокирана и по закон има право и прилага физическа сила, да се говори, че тя бие. Полицаят преценява в дадена ситуация, ако той е застрашен или гражданин, в каква степен да използва правомощията, дадени му от закона", каза още Маринов, но посочи, че служителите на МВР са инструктирани да не се поддават на провокации и да ползват сила, когато всички други стъпки са изчерпани.

Борисов: Взривяват бомби сред хората, защото знаят - видя ли кръв, тръгвам


Въпреки че вътрешният министър бе в парламента по искане на левицата, от БСП никак не останаха доволни от инфорамцията, която Маринов изнесе пред депутатите. Още в началото соцдепутати опитваха да го прекъсват с викове от място, което нажежи обстановката в пленарната зала.

Това стана повод председателката на парламента Цвета Караянчева да направи остра забележка на депутата от левицата Стоян Мирчев и да се закани, че ще извика квесторите да го изведат. 

Социалистите възразиха, че министърът им дава информация за протестите от снощи, а те искали обяснение за полицейското насилие на втория ден от протеста, когато са били бити граждани без причина.

"По-удобно е да се говори за случая вчера. Не чухме нито дума за това, което стана на втория ден. Как се защитават полицаи от легнал човек", възмути се Кристиан Вигенин.

Вижте лицата на погрома пред Партийния дом (ВИДЕО)


По този случай Младен Маринов посочи, че още не е приключила проверката, но това ще стане в най-кратки срокове.