Марияна Николова
Марияна Николова / МС
Очаква се сравнително голям интерес от българските посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм
Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г., в условията на пандемията от COVID-19 и въпреки неясната ситуация, оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което се проведе онлайн, съобщиха от министерството.

Вицепремиерът е представила прогнози, според които входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по-нисък от сезон 2019, като се очаква вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г. По думите й има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина. Очаква се сравнително голям интерес от българските посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм, уточни тя. Те все по-често ще търсят места за настаняване с малък капацитет - като къщи за гости, каза вицепремиерът и допълни, че прогнозите са най-много българи да отседнат в хотелите, предвид че те разполагат с най-голяма леглова база.

Министърът очерта проблемите пред лято 2021 - късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.

Вицепремиерът е казала още пред членовете на съвета, че черноморските ни летища и летище София са предприели редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19. Аеропортовете са подготвени, лично се уверих дали се спазват мерките във Варна и Бургас, е било категорична министър Николова. Прогнозните данни за двете морски летища за периода май-октомври 2021 г. показват, че около 5 хил. кацания се очакват на Летище Варна и около 7 хил. кацания на Бургас, което представлява съответно спад в размер на 6 на сто и 21 на сто спрямо същия период на 2019 г.

Министърът е представила и предприетите мерки за стабилизиране на сектора, както и визия за дигитална трансформация в туризма. По отношение на приетата Годишна програма за национална туристическа реклама за настоящата година, вицепремиерът е обърнала внимание върху някои акценти. Основната цел на програмата е да наложим положителен имидж на България като безопасна, сигурна и спокойна дестинация, е казала тя и е припомнила, че за тази година утвърденият бюджет възлиза на 17 млн. лева, като фокусът в таргетирането е поставен върху вътрешния туризъм, съседните страни и Европейски и други пазари, които са традиционни целеви пазари за входящ туризъм и от които има възможности за пътуване.

Николова съобщи още, че от макроикономическа гледна точка туристическия сектор в България е не само важен компонент на БВП, но и съществен източник на приток на чуждестранна валута за платежния баланс на страната. В тази връзка предвиждаме да се извърши проучване с цел създаване на аналитична рамка и инструментариум за оценка на дела на сектор "Туризъм" към Брутния вътрешен продукт, коментира тя. Тя посочи още, че в изготвянето му ще се включи и академичната общност в лицето на Университета за национално и световно стопанство.

По време на срещата са били обсъдени и теми свързани с PCR тестовете, автобусните превози и издаването на визи за руските граждани.