/ МВнР
Тя акцентира върху руските дезинформационни кампании и хибридни атаки срещу ЕС
Ден преди официалното откриване на 78-та сесия на ОС на ООН, външните министри на ЕС проведоха среща с цел координиране на позиции по водещи теми от дневния ред, съобщиха от външно министерство.

Срещата се състоя в Делегацията на Европейския съюз към Организацията на обединените нации в Ню Йорк. Основните теми на дискусиите бяха ситуацията в региона на Сахел, руската агресия срещу Украйна, развитието на отношенията между Армения и Азербайджан и Близкоизточния мирен процес.

Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света

Общо бе разбирането на участниците в срещата, че предизвикателствата в региона на Сахел изискват внимание от страна на Европейския съюз и неговите партньори и адаптиране към променящите се условия. България приветства началото на прегледа на стратегията на ЕС за региона.

На форума бяха обсъдени също последните развития на войната в Украйна, като фокус бе поставен върху темата за продоволствената сигурност и геополитическите последици от нея. ЕС обсъди приноса си към гаранциите по сигурността, както и виждането на съюза по формулата за мир на украинската страна.

„Сигурността и стабилността на Черно море са сериозно засегнати от военната агресия на Русия срещу Украйна. Влошаването на средата за сигурност в региона е въпрос на все по-голяма загриженост и касае сигурността на цялата евроатлантическа общност“, каза вицепремиерът Мария Габриел.

Тя акцентира върху руските дезинформационни кампании и хибридни атаки срещу ЕС. „Европейският съюз трябва да бъде по-активен в усилията за противодействие на хибридните атаки и дезинформацията, със специален акцент върху злонамереното влияние”, заяви Габриел.

МВнР

В тази връзка тя подчерта важността на присъединяването на България към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи. На срещата бе засегнат и Близкоизточният мирен процес.

Намерението е да се постави начало на подготовката на всеобхватен „Пакет за подкрепа за мир“, който да бъде на разположение на страните при намиране на решение на конфликта и да ги стимулира да възобновят усилията за постигане на мир.

Дискусия по бъдещия „Пакет за подкрепа за мир“ се проведе по-рано същия ден на среща, организирана от ЕС, Кралство Саудитска Арабия и Лигата на арабските държави, в сътрудничество с Йордания и Египет. Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел взе участие във форума и направи изказване.