Мария Габриел
Мария Габриел / пресцентър, МВнР
България има принос за сигурна Европа и Европа на талантите, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на годишната посланическа конференция на ръководителите на дипломатически представители на Ирландия по света, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Сътрудничеството между България и Ирландия помага на страната ни да се превърне в иновационен хъб, каза още Мария Габриел. Срещата бе организирана от Михол Мартин, министър на външните работи и отбраната на Ирландия. Участие взеха над 100 посланици и висши служители на министерство на външните работи на Ирландия.

Годишният форум бе посветен на въпросите за бъдещето на Европейския съюз и засилване на сътрудничеството с цел по-голямо въздействие на Съюза на международната сцена.

Габриел в деня на ООН: Обединява ни идеята, че светът може да бъде едно по-добро място за живот

„За силен Европейски съюз се нуждаем от сътрудничество и ангажираност на всички държави членки и гражданите. Също толкова важно е адаптирането към променящите се предизвикателства и възможности", подчерта Мария Габриел. Тя добави, че „солидарността и споделената визия прави ЕС по-силен, черпейки сила от разнообразието ни".

През последните години Европейският съюз успя да отговори адекватно на редица кризи чрез солидарни действия и общи решения. Като държава член на Съюза „България е част от тези решения", отбеляза вицепремиерът.

Мария Габриел представи приоритетите на правителството относно присъединяването към Шенгенското пространство, еврозоната и ОИСР. Отправена бе благодарност за ирландската подкрепа за тези стратегически приоритети.

В ключовото си изказване Габриел се спря на теми като политиката на разширяване на ЕС, сигурността в Черноморския регион, киберсигурността, иновациите и културата. „България има потенциал да бъде регионален иновационен хъб, привличащ таланти от цял свят," заяви вицепремиерът.

Мария Габриел отбеляза също приноса на младите хора за мирното и устойчиво бъдеще на Европа и наблегна на ролята на културната дипломация". „Обединени около общи ценности и демократични принципи, нека България, Ирландия и ЕС продължат да бъдат посланици на мир и разбирателство, посланици на по-доброто бъдеще", заключи вицепремиерът.

Във Facebook профила си Мария Габриел написа, че по време на посещението си в Ирландия се е срещнала с министър-председателя на Ирландия Лео Варадкар. Двамата са обсъдили традиционно добрите отношения между двете страни, приоритетите на правителството на България, както и сътрудничеството в сферата на иновациите и превръщането на България в регионален иновационен хъб. 

Премиерът ме поздрави за избирането на България за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 г. Благодаря и за подкрепата за присъединяването на страната към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), написа Габриел.