Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
„Как губещо дружество като „Топлофикация-София” ще покрива общински дълг от  67 млн. евро за завода за отпадъци“ - този въпрос зададе омбудсманът Мая Манолова в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.
 
Повод за написването му са сигнали на столичани, в които гражданите алармират Манолова, че се възпрепятства правото им на информация по предстоящото обсъждане на проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“, отбелязват от пресцентъра на обществения защитник.
 
Столичната топлофикация с нов шеф

Омбудсманът настоява Столична община да даде ясен отговор във връзка с финансирането на проекта и отражението му върху околната среда. Манолова е категорична, че би го подкрепила при обосновани и доказани ползи за столичани, ясни разчети за себестойността на производството и гаранции, че няма да доведе до оскъпяване цената на топлоенергията, включително и до замърсяване на околната среда.
 
Мая Манолова: Българите са ходещи роби на "Топлофикация"

„Информацията, че се предвижда дългосрочният дълг - до 67 000 000 евро, да бъде изплащан с бъдещи приходи на „Топлофикация-София“ ЕАД поражда много въпроси, на които Столична община е длъжна да даде ясен и конкретен отговор", отсича Манолова. Тя се позовава на последния публикуван доклад на независим одитор за дружеството, според който "то е на загуба /натрупаната загуба към 31.12.2016 г. е в размер на 336 634 хиляди лева/“.

Столичното парно трябва да даде информация как е похарчило 20 млн. лв.

Според нея, в становището на одитора е констатирана съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи като действащо предприятие.
 
Манолова допълва още, че няма яснота как при такова финансово състояние енергийното предприятие ще изплаща дълга и как това ще се отрази на цената на топлинната енергия.