Малка вероятност за коледни добавки по 70 лева
Малка вероятност за коледни добавки по 70 лева / netinfo

Възможно е коледната добавка да бъде еднаква за всички пенсионери, но какъв ще бъде размерът й е въпрос, чийто отговор чакаме. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Според Велчев едва ли ще бъде по силите на бюджета за тази година да отпусне максимална добавка по 70 лева на пенсионер, каквито очаквания изрази управителят на НОИ Йордан Христосков в събота в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

„Доколкото знам за това са необходими 170 милиона лева, а според министъра на финансите такава сума не е по възможностите на бюджета”, каза Милен Велчев, който е и заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия.

Велчев съобщи още, че на съвета на управляващата коалиция е постигнато съгласие парите за отбраната в бюджет 2007 да бъдат увеличени с 40 млн. лв. над планираното в проекта. „Не трябва да се прави връзка между повишаването на акцизите за течните горива и нуждата от повече пари за армията”, каза обаче заместник-председателят на НДСВ.

„Не бих могъл да потвърдя информацията, че двете неща са обвързани, защото доколкото знам предложението за увеличение на акциза на течните горива е предсрочно, защото това увеличение е планирано за малко по-късно. Източник на това предложение е мисията на МВФ и съвпадението между увеличението на този акциз и допълнителното финансиране е по-скоро случайно” ,коментира Велчев.

Крайната формулировка за социално-осигурителната тежест: „В зависимост от приходите в бюджета към средата на следващата година ще се прецени дали осигурителната тежест да се намали с 3 процента”. Не е, разбира се, максималното на което разчитахме. Но ако няма възможност тези ставки да паднат от средата на годината, те ще паднат от началото на следващата година, каза още заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия.