Македонецът Миленко Неделковски ще бъде обявен за нежелан в България
Македонецът Миленко Неделковски ще бъде обявен за нежелан в България / netinfo

Министърът на външните работи Даниел Митов лично е задействал процедура македонецът Миленко Неделковски, който поруга българската паметна плоча на Каймакчалан, да бъде включен в списъка с чужденците, нежелани на територията на България. Това каза самият български първи дипломат пред БНТ.

Македонецът Миленко: Българите са като кучета, искат да бележат територия

„Нормално е, когато се извършва такъв тип провокация, която честно казано е изключително грозна в случая с Миленко Неделковски, цялото българско общество да реагира. Няма как да останем безучастни", коментира той.

Македонски журналист се похвали как поругава български паметник (СНИМКИ)

„Българското правителство веднага е реагирало, поискахме от властите в Скопие да се разграничат от този факт", посочи Даниел Митов. „Що се отнася до претенциите за законността и незаконността на поставената плоча, трябва да си дадем сметка, че това е инициатива на група български граждани, които са отишли и са решили да почетат паметта на загиналите български войници през 1916 година в битката при Каймакчалан. Този акт не е на българското правителство, това е акт на група граждани", обясни външният министър и допълни, че спор около законността на въпросната плоча не може да се води.

Македонското Външно: Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена

„Вандалският акт на въпросния човек е пълно падение на човешката личност", заяви Даниел Митов.

Борисов с предупреждение към Македония заради разрушения паметник

„Направили сме постъпки пред правителството в Скопие да възстановим този път през акт на българската държава въпросната плоча", каза още той.