Македонският журналист Миленко Неделковски, който разби паметната плоча, поставена от българска военна делегация на връх Каймакчалан, заяви, че не е направил нищо незаконно. В интервю за NOVA Неделковски обясни, че целта му е била да се махне нещо, което е диво, криминално, нелегално, което е поставено без разрешението на македонските власти.

Македонски журналист се похвали как поругава български паметник (СНИМКИ)

„Вандализъм е, когато влизате на чужда територия без позволение. Влезли са от Гърция тези българи, които са били облечени в униформи. Влизайки в униформа, това е акт на агресия. Когато министърът на отбраната каже, че той няма да ги накаже, а ще ги награди за това, че са влезли така, това е вандализъм. Това е агресия. Това е провокация", аргументира се журналистът.

Борисов с предупреждение към Македония заради разрушения паметник

Неделковски обвини българската държава в опит за провокация и отрече да се опитва сам да прави такава. „Българските действия са провокация. Българите са като кучетата, които искат да отбележат територия от дърво на дърво, така казват - това е наше. Не може да е българско, не може да е ваше", подчерта Миленко Неделковски, пред NOVA.

Македонското Външно: Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена

Божидар Димитров ще съди македонския журналист, поругал български паметник