Магистратите от ВСС си гласуваха увеличение на заплатите
Магистратите от ВСС си гласуваха увеличение на заплатите / netinfo
Магистратите от Висшия съдебен съвет си увеличиха заплатите с 2% за всяка година стаж. Те решиха това въпреки предложението на министъра на правосъдието Миглена Тачева да отложат точката заради учителската стачка.

Министър Тачева предложи точката за увеличение на заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет да се отложи за следващата седмица и заяви, че не е целесъобразно те да си гласуват допълнителни пари и за участие в комисии към ВСС. Магистратите обаче си гласуваха увеличението. Така за всяка година стаж в съдебната система всеки член на Висшия съдебен съвет ще получава 2% увеличение на заплатата.

Висшият съдебен съвет избра на мястото на влезлите в състава му, изпълняващи длъжността шефове – на Софийския районен съд Николай Маджаров вместо Иван Колев, полк. Генко Драгиев за председател на Софийския окръжен военен съд, полк. Николай Ненов – за Варненския окръжен военен съд, Пенка Янова – за и.д. председател на Пазарджишкия окръжен съд вместо Георги Шопов и Пламен Найденов за окръжен прокурор на Перник.

Висшият съдебен съвет избра нови дисциплинарни състави за девет дисциплинарни производства, наследени от стария съвет, сред които това срещу следователката Татяна Шарланджиева. Двама от членове на ВСС обаче си направиха самоотвод и не пожелаха да гледат делото срещу Шарланджиева.