Лозанов: Ако има трус в приемането на телевизия, това ще се превърне в политически проблем
Лозанов: Ако има трус в приемането на телевизия, това ще се превърне в политически проблем / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Лозанов: Ако има трус в приемането на телевизионен сигнал, това ще се превърне в политически проблем
66961
Лозанов: Ако има трус в приемането на телевизионен сигнал, това ще се превърне в политически проблем
  • Лозанов: Ако има трус в приемането на телевизионен сигнал, това ще се превърне в политически проблем

Ако има сериозен трус в приемането на свободен телевизионен сигнал от повече българи, това ще се превърне в тежък политически проблем, призна в интервю за Дарик председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов. Той обаче се надява, че институциите и мултиплекс-операторите са свършили нужното, за да не бъде лишена голяма част от аудиторията от достъп до телевизията.

Въпреки, че в момента българите не усещали значението на цифровизацията, а ефектът й ще бъде виден по-късно, според Георги Лозанов случилото се днес е сравнимо с първия телевизионен сигнал в страната или с преминаването от чернобяла към цветната телевизия.

По думите му цифровизацията дава шанс на традиционната медия, която е телевизията, да се сближи с новата медия, която е интернет, което ще създаде един съвсем нов тип комуникация.

„Един стар телевизор „Опера", чернобял, завинаги изгасна. „Опера" си го спомням от моето детство, когато се ходеше у съседите, защото единици имаха телевизор. В този смисъл днес е исторически ден", обясни Лозанов.

Той обясни, че според изчисления на представителите на НУРТС около 100 000 души ще останат извън обхват в момента. „За мен е много важно да се продължи да се работи, защото това е много трудно покритие на тези гранични и труднодостъпни от гледна точка на сигнала райони", заяви още доц. Лозанов.

На въпрос дали оставането без телевизия не е някакъв вид дискриминация, Лозанов беше лаконичен и заяви: „Дискриминация е" и допълни: „Но и самото аналогово покритие, особено за някои от частните национални телевизии, съвсем не е било 100%. Трябва да се продължи да се работи още в тази посока, за да се стигне до заветните 99%".

„Няма никакво съмнение, че ако има сериозен трус в приемането на телевизионен сигнал, това ще се превърне в тежък политически проблем. Но аз се надявам, че тези, които се занимават с процеса - институциите плюс мултиплекс-операторите - са наясно какво правят и няма да е лишена значима част от аудиторията от телевизия", завърши Лозанов.