/ ThinkStock/Getty Images
Любимите места на джебчиите и как да се предпазим от тях
99267
Любимите места на джебчиите и как да се предпазим от тях
  • Любимите места на джебчиите и как да се предпазим от тях
Районът на ВМА, Александровска болница и други лечебни заведение е един от най-привлекателните за джебчиите в София. Това обясни пред Дарик началникът на сектор „Улична престъпност” към СДВР Красимир Любомиров. Причината е, че в повечето случаи хората в този район са разсеяни от проблеми със здравето си или с това на някой техен близък. Именно от тази ситуация се възползват професионалните и добре обучени джебчии. Любомиров допълни, че заедно със застудяването на времето се регистрират все повече кражби в столичния градски транспорт. Освен това началникът на сектор „Улична престъпност” признава, че джебчийството е много трудно за доказване и често приключва без осъдителна присъда за извършителя.

Български джебчии в Атина уплашиха туристите
 
Времето застудява, а автобусите и трамваите в София стават все по-препълнени. Суматохата, липсата на пространство и блъскането на стотици хора в превозните средства на градския транспорт са любимата атмосфера на джебчиите в столицата. Началникът на сектор „Улична престъпност” към СДВР Красимир Любомиров разказа, че задигането на пари, злато и телефони от джобовете и чантите на пътниците е едно от най-често срещаните престъпления в София. Въпреки това Любомиров призна, че в много от случаите джебчийството приключва без осъдителна присъда за извършителя, дори той да е задържан.
 
„Никой съд не иска да се произнесе, при условие че няма достатъчно доказателства, които по безспорен начин да докажат вината на дееца. Ние знаем, че той е криминален контингент, знаем, че той е извършил престъплението, хванали сме го след престъплението, но ако го хванем само с пари, без вещи и нямаме очевидец, който да го посочи или не можем да намерим вещите, или няма запис от камера, много трудно се доказва, та дори и той да направи пълни самопризнания. Много трудно получава осъдителна присъда“, каза Любомиров.

Джебчии оставиха дядо без пенсия
 
А онези, които са осъдени, рядко се отказват от начина по който изкарват прехраната си.
 
„Столицата е голяма, най-големият град, в който има постоянен контингент, който тук живее, наблюдава се и многократно са задържани, имат осъдителни присъди за такива престъпление. Но прави престъпление, излежава присъдата и после излиза и продължава да върши същото“, допълни той.
 
Любомиров разказва, че един от районите, където има най-голяма концентрация на джебчийство, е този на Военномедицинска академия, Александровска болница и заобикалящите ги лечебни заведения.
 
„Първо, транспортът е много натоварен сутрин, на обяд и вечер и много от пътуващите са пациенти на тези болници. Всеки е с багаж, всеки е разсеян, бърза. Затова се стремим там да има постоянно някакво обезпечаване - дали с униформени служители, дали от сектора за противодействие на джебчийските кражби, който е единствен за цяла България“, посочи още той.

Криминалистите съветват: Внимавайте за джебчии по празниците
 
Така сектор „Улична престъпност” към СДВР се бори с подобен тип престъпления из цялата страна. Любомиров признава, че това е изключително трудно и са нужни още служители.
 
Началникът на сектора съветва хората да бъдат по-внимателни, да наглеждат чантите и багажа си и да не оставят ценни вещи в джобовете на връхните си дрехи.
 
Освен това Любомиров агитира хората да сигнализират винаги при опит на джебчии да оберат някого. Той споделя, че все повече жители на столицата изпращат снимки и видеа на подобен тип престъпници до МВР, което помага на работата на полицията.