Създадена е фондация „Лили Иванова“, чиято цел е да популяризира достиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и повишаване на тяхното ниво, съобщават от екипа на най-голямото име в българската поп музика.

По думите им Лили Иванова, която винаги е казвала, че принадлежи на своята публика, отдавна обмисля как да бъде съхранено и след нея огромното ѝ творчество, което е втъкано в културния код на няколко поколения българи. Затова във фокуса на дейността на фондацията първостепенно ще бъде съхраняване на творчеството на „най-големия български поп изпълнител за всички времена“ и опазване на името ѝ за бъдещите поколения като творец със съществен принос за българската култура. 

Лили Иванова покори сърцата на публиката във Варна

Мисията на живота на „пеещото сърце на България“, както нарече Лили Иванова поетът Стефан Цанев, винаги е била да дарява любов, да възпява любовта, да създава творчески и естетически категории, пример за нацията.

Фондацията на Лили Иванова ще акцентира именно върху популяризиране и разпространение на това огромно и безценно творчество, като неотменна част от българската културна съкровищница, включително и след нейната кончина, чрез всички възможни аудио, видео, печатни форми и носители. 

В дългогодишната си кариера Лили Иванова ни смайва непрекъснато със своя несломим дух и непрекъснат стремеж да се движи само напред и нагоре, следвайки световни професионални стандарти. Затова в бъдещата си дейност фондация „Лили Иванова“ ще следва нейния път – ще организира всякакви събития и дейности от културен характер – концерти, инсталации, изложби.

Ще изготвя документални, рекламни или художествени филми; ще издава книги, сборници и всякакъв род литературни, печатни или потребителски продукти, представящи Лили Иванова пред обществеността като една велика жена-творец, превърнала се в икона, се казва още в съобщението от екипа Лили Иванова. 

По думите им само така името на Лили Иванова ще живее в сърцата и на бъдещите поколения като пример на певчески и житейски феномен, отдаден на публиката и на музиката. 
За да изпълни целите си, фондацията ще разработва и реализира както собствени проекти, така и ще участва в съвместни програми с чуждестранни асоциации, фондации, правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с изкуство и култура.


Цялото си наследство – духовно и материално, певицата прехвърля на фондацията. В задълженията на фондацията влиза „опазване и управление на имуществото на Лили Иванова след нейната кончина – движимо и недвижимо, финансови активи, права върху интелектуална собственост и други“, се казва още в съобщението.

Изпълнителен директор на фондацията е Лили Иванова, която в своята дейност ще бъде подпомагана от настоятелство. С този свой акт голямата Лили Иванова завещава на най-голямата си любов – публиката, цялото си богатство – творчеството и всички активи от него, се казва още в съобщението.
БТА