Личните лекари в Шуменско спират работа от 9 март
Личните лекари в Шуменско спират работа от 9 март / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Личните лекари в Шуменско спират работа от 9 март
26711
Личните лекари в Шуменско спират работа от 9 март
  • Личните лекари в Шуменско спират работа от 9 март

Личните лекари в Шуменско спират работа от 8.00 ч. на 9 март. Това съобщи за Дарик д-р Милен Чолаков председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен. Решението беше взето днес по време на извънредно заседание на медиците, членуващи в асоциацията. Причината е забавяне на плащанията за извънболнична и първична помощ.

Кабинетите на всички лични лекари в Шуменско ще останат затворени, а те ще преустановят работа от 9 март за неопределен период от време, съобщи д-р Чолаков. Той обясни, че няма да бъдат издавани направления, безплатни рецепти и др. Д-р Чолаков обясни, че от 9 март в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав ще заработи по един неотложен кабинет, където личните лекари ще дават двучасови дежурства. Те няма да присъстват на работните си места, пред кабинетите им обаче ще бъдат поставени информационни табели къде точно се намират неотложните кабинети, които пациентите могат да посетят при нужда. Д-р Чолаков каза още, че личните лекари няма да отговарят и на мобилните си телефони.

Протестът ще продължи, докато не се осигури пълно финансиране на извънболничната и първичната помощ и докато не се дадат гаранции за това дали има налични средства за здравеопазване в страната, каза още д-р Чолаков. Той и колегите му поискаха и отговор на въпроса кога лекарите ще бъдат оставени да работят свободно, а не в условията на административен натиск. На събранието днес са присъствали 39 от 85 лекари, членуващи в асоциацията на джипитата в Шуменско.

Новини от Шумен