Лекарският протест се разраства, джипита в София излязоха от кабинетите
Лекарският протест се разраства, джипита в София излязоха от кабинетите / БГНЕС
Лекарският протест се разраства
85659
Лекарският протест се разраства
Лекарският протест се разраства
  • Лекарският протест се разраства
  • Лекарският протест се разраства

Четвърти ден продължава лекарското недоволство срещу политиките на здравния министър Петър Москов. В последния мартенски ден общопрактикуващи лекари ще протестират в трите най-големи града у нас - София, Пловдив и Варна.

Разговорите с министър Москов не върнаха лекарите в кабинетите

Независимо, че представители на джипитата преди ден бяха извикани от Москов на преговори, недоволството на лекарите не секна. То е подкрепено както от частните и общинските болници в страната, така и от ръководството на Българския лекарски съюз.

Протести днес се очакват още в Русе, Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана и Шумен.

Пациентска организация определи политиката на Москов като експеримент

За нуждаещите се пациенти във всяко заведение, в което общопрактикуващи лекари преустановят работа, ще бъде осигурен по един дежурен кабинет, посочват от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

В София общопрактикуващите лекари протестират пред сградата на Българския Червен кръст. Над 100 са джипипитата, събрали се от сутринта, очаква се протестът им да продължи до 19.00 ч.

Лекарите не са съгласни с политиките на Петър Москов, тъй като те усложнявали лечебния процес с "излишна допълнителна административна бумащина". Преди ден министър покани джипитата на разговори, но те не дадоха резултат, защото един от основните проблеми - пръстовия идентификатор като вход за ДКЦ-та и болници, остана като намерение.

Лекарите готвят протест под прозорците на МС, искат Москов да им се извини

След като приключи протестът лекарите ще дискутират дали да продължат недоволството си и в останалите градове в страната.

На протеста в столицата нес има и представители на Българския лекарски съюз, които снощи обявиха, че ще организират митинг пред Министерски съвет на 6 април.

Оставката на здравния министър обаче до момента съсловната организация не е поискала.

Протестът в навечерието на професионалния празник на лекарите ще е под наслов „Истинска реформа за истинска медицина".

Вижте декларацията на Българския лекарски съюз