Лекарите не вярват на обещания, искат действия
Лекарите не вярват на обещания, искат действия / снимкa: Sofia Photo Agency, архив

Общопрактикуващите лекари в Кюстендил, Дупница и Пловдив излязоха на протест. Лекарите в тези области спират работа днес, а във вторник към протеста ще се присъединят колегите им от София, Пловдив, Велико Търново, Шумен. Протестните действия на общопрактикуващите лекари до момента преминават при добра организация, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Протестът на общопрактикуващите лекари в Кюстендил ще продължи до края на деня днес, въпреки постигнатото споразумение, това обяви председателят на Сдружението на GP- та в града д-р Румен Алексов. За вторник лекарите се връщат към нормалното си работно време, уточни той. „Надявам се, това забавяне да не се повтори, защото ако това стане ние сме готови да направим национален протест с цялото медицинско съсловие. Тогава нещата ще станат страшни", заяви за Дарик Алексов. Днес в Кюстендил  работят само два кабинета, които обслужват пациентите. Дежурните лекари са осигурени от Сдружението на общопрактикуващите лекари. В Дупница работещите кабинети, които обслужват нуждаещите се са три.

Общопрактикуващите лекари от Хасковска област ще затворят за час кабинетите си във вторник от 12.00 часа. Те предприемат ефективен протест заради забавеното изплащане на парите им от НЗОК. Това съобщи на пресконференция в Хасково председателят на регионалния съюз на общопрактикуващите лекари д-р Николай Николов. „Времето на протеста ни ще се увеличава с по час всеки следващ ден, докато получим парите си", отбеляза д-р Николов.

Общопрактикуващите лекари в Добрич се присъединяват към протеста срещу нарушаването на Националния рамков договор и също от утре няма да приемат пациенти. Това съобщи председателят на областната съсловна организация Стелиян Щерев. По думите му около 60 лекари в града няма да отворят кабинетите си. Той допълни, че семейните лекари в още три общини - Балчик, Генерал Тошево и Добричка, ще преустановят работа. В сдружението членуват около 140 общопрактикуващи лекари. „Протестираме не само заради забавените плащания, но заради отношението на управляващите към здравеопазването", заяви Щерев.

29 от всичките 50 общопрактикуващи лекари в Разградска област ще стачкуват утре, съобщи председателят на регионалната им съсловната организация д-р Селиме Карагьозова. Няма да се включат в протеста само медиците, обслужващи отдалечени населени места. Д-р Карагьозова уточни, че протестът на медиците не е само заради забавените плащания от НЗОК, а и заради проект за здравната каса да отпадат плащанията на кръвните изследвания, което според лекарите ще доведе до влошаване на качеството на обслужване на пациентите. Тези изследвания са необходими за навременно диагностициране на сърдечно-съдовите заболявания, по честота на които България е на първо място в Европа.

Общопрактикуващите лекари и специалистите от доболничната помощ в Шумен ще протестират ефективно утре заради забавените плащания за януари. Това беше решено днес на събрание на общопрактикуващите лекари в града. Въпреки информациите, че НЗОК е започнала плащания, медиците в Шумен решиха да затворят кабинетите си утре. Ще протестираме, докато получим всички дължими средства, решиха лекарите.

От днес общопрактикуващите лекари във Велико Търново спират работа със здравната каса. Това означава, че пациентите ще заплащат прегледите и лечението си според утвърден от всеки семеен лекар ценоразпис, заяви председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров. "Този режим на работа ще продължи, докато Касата не ни преведе дължимите суми за извършени дейности", каза д-р Димитров.

Междувременно ръководството на КНСБ обяви, че подкрепя справедливия протест на общопрактикуващите лекари. От КНСБ заявяват, че винаги са били за финансов и правов ред, чрез който да се създаде спокойствие за работещите в системата на здравеопазването, да няма прехвърляне на отговорности между НЗОК и Министерство на финансите и гарантиране на конституционното право на българските граждани за достъпни и качествени здравни услуги.

Ръководството на синдиката посочва в писмо, разпространено до медиите, че ако за пореден път исканията не бъдат чути, периодичните протести на отделни професионални групи от системата на здравеопазването ще прераснат в общонационален синдикален протест и ефективни стачни действия, за да бъдат защитени интересите на работещите в здравеопазването.

В петък представители на лекарския и зъболекарския съюз се срещнаха с премиера Бойко Борисов и получиха обещание до края на следващата седмица на лекарите да бъдат изплатени всички дължими суми. Пред Дарик д-р Киров коментира срещата и даденото обещание с думите „ние в това танго не участваме". Съсловните организации също обявиха, че не се отказват от подготовката на протестни действия. В понеделник се очаква нова среща между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов. Междувременно министърът на здравеопазването Божидар Нанев свика извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК в понеделник, на което ще бъдат обсъдени възможностите за актуализация на бюджета на Здравната каса за 2010 г.