/ БГНЕС, архив
Доц. д-р Стоян Сопотенски винаги е бил ангажиран със съсловни и обществени проблеми. Той е дългогодишен председател на Контролната комисия на БЛС, член и председател на КТ "Подкрепа" в "Пирогов".  Това заявяват от Столичната лекарска колегия в защита на уволнения лекар.
 
Уволниха водача на протестите в „Пирогов“

С голямо недоумение и безпокойство разбрахме, че на 11 януари 2018 г. изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Пирогов" дисциплинарно е уволнил доц. д-р Стоян Сопотенски. Мотивът за това уволнение е уронване престижа на болница "Пирогов" по време на протестите на медицинския персонал, организирани от КТ "Подкрепа", се казва още в писмото на колегията до институциите.
 
Необходимо е преструктуриране на „Пирогов“, категорични са от здравното министерство

С дейността си като лекар никога не е уронвал престижа на болницата, напротив винаги е допринасял за неговото издигане.
 
Внимателно следихме протестите на колегите от "Пирогов" и изявите на доц. д-р Сопотенски. Липсваше отправен упрек към квалификацията, дейността и уменията на всички колеги от Пирогов. Във всичките си изяви доц. д-р Сопотенски подчертаваше изключително добрата работа на всички работещи в "Пирогов" и упреците бяха насочени към начина на управление на болницата и главно към изпълнителния директор", заявяват от Столичната лекарска колегия.
 
Кой има интерес "Пирогов" да не работи?

Очакваме от УС на БЛС бърза и адекватна реакция по повод несправедливото и противозаконно уволнение на доц. д-р Сопотенски, допълват от колегията. От структурата се обръщат и към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
От "Пирогов" определиха искана оставка като "опити да се създава напрежение"

"Очакваме от Вас, като принципал на УМБАЛСМ "Пирогов" след изнесените от нас данни да спрете репресията срещу един от най-добрите и известни хирурзи не само на "Пирогов", но и на цяла България. Ние сме сигурни, че Българският съд ще върне доц. д-р Сопотенски на работа и ще наложи парична санкция на Пирогов. Питаме кой ще я плати - тези, които обичат и с удоволствие работят с доц. д-р Сопотенски, или лично изпълнителния директор", апелират в позицията от лекарската колегия.