/ БГНЕС, архив
Лекари и служители на "Пирогов" поискаха оставката на директора на болницата проф. Асен Балтов.

През септември: Уволниха служители в „Пирогов” заради починал пациент

Причините са свързани с орязване на заплати, както и промяна на някои трудови договори на работещите в болницата от безсрочни на срочни, обясни един от най-добрите гръдни хирурзи у нас д-р Стоян Сопотенски, който при предишното ръководство на болницата бе заместник-директор по лечебната дейност.
 
Според Сопотенски корекциите в трудовите договори давали на настоящото ръководство възможност да уволнява лекари, които сметне за "неудобни". С викове "Оставка" стотина медици и служители на "Пирогов" излязоха пред сградата на лечебното заведение за 20 минути, за да изразят недоволството си и обявиха, че ще повторят проявата и в сряда.
 
През февруари: Напрежение и оставки в "Пирогов"

Протестиращите са изпратили писмо, с което уведомяват здравния министър Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов за проблемите и исканията си.

Протестират малко лекари от „Пирогов“ и тяхното мнение не съвпада с това на по-голямата част от персонала на болницата, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод протестите. „Една малка част от лекарите и от персонала на „Пирогов“ са излезли на протест. Всъщност сигналът, който дойде до мен, е от група лекари от болницата, които са бивши членове на КТ Подкрепа и които по определени причини са били изключени от там. И тяхното мнение според по-голямата част от работещите в „Пирогов“ не отразява тяхното становище“, каза той.

Ананиев обаче е сформирал работна група, която вече е извършила проверка в болницата и се очаква скоро резултатите от нея да бъдат оповестени.