лекари специализанти протест
лекари специализанти протест / БГНЕС
Здравният министър Кирил Ананиев се срещна със студенти по медицина, за да обсъди исканията им
Лекари специализанти излязоха на протест в четвъртък на обед пред Министерството на здравеопазването.  Младите специалисти са категорични, че няма повече да търпят да ги пренебрегват и да ги принуждават да напускат страната, вместо да останат и да лекуват хората в регионите, където има недостиг на медици, предаде БНР.

Бюджет 2020: Ананиев обеща 200 млн. повече за здраве, повечето - за заплати на сестрите

„Ние сме силно „за” да се провежда държавна политика по задържане на младите кадри тук и всъщност протестът ни е насочен в момента основно с искания да има такава ефективна политика, защото мерките, които са предвидени за нас са далеч от мерки, които биха ни стимулирали да останем“, каза Александра Вълчева, лекар специализант по анестезиология в „Пирогов".
 

лекари специализанти протест
БГНЕС



По редица от поставените от студентите – медици и специализанти въпроси Министерството на здравеопазването има сходни позиции. Това стана ясно по време на среща на министър Кирил Ананиев и представители на студенти-медици и специализанти, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

лекари специализанти протест
БГНЕС


На нея бяха обсъдени притесненията на студентите и специализантите относно проектa на Наредба №1 за специализациите на МЗ. В момента документът е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане, срокът на което ще бъде удължен. В рамките на общественото обсъждане всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и становища, които ще бъдат разгледани в Министерството на здравеопазването.

лекари специализанти протест
БГНЕС


Министър Ананиев и студентите – медици и специализанти се договориха да проведат следваща среща в началото на месец ноември. Дотогава те ще внесат и следващи свои предложения. Здравният министър пое ангажимент да не се бърза с наредбата, а акцент да бъде поставен върху прецизирането на текстовете.

 

 

 

 

лекари специализанти протест
БГНЕС


 
БНР