Лекари от Детската болница са гневни и излизат на протест

/ БГНЕС, архив
Медици от Специализираната болница за лечение на детски болести излизат днес на протест с искане за достойно финансиране на педиатрите. Недоволството ще се проведе в двора на лечебното заведение, а едно от исканията на лекарите е болницата да получи специален статут, който да я направи независима от финансовите ограничения на здравната каса.
 
Преди ден се проведе среща между здравния министър Кирил Ананиев и лекари от болницата, по време на която той поел ангажимент бъдещата комплексна детска болница, която ще бъде изградена до 2 години, да бъде със специален статут и специално финансиране. За настоящото лечебно заведение обаче промяна на статута не се предвижда засега.

Лекари от Детската болница излизат на протест с искане за достойни заплати
 
За проблемите и исканията разказа от един от най-добрите детски нефролози д-р Димитър Русинов:
 
„В момента това е основното. Всеки като дойде и чуе каква е заплатата си отива. Средно основната ни заплата е 100 лева повече от минималната работна заплата. На началника е към 300 лева повече от минималната работна заплата. Лекар с две специалности е с 200 лева повече. Говорим за основни заплати. Смятайте, че тези, които са по-възрастни като мен, да кажем имат прослужени години. Но младите колеги нямат нищо, така че те остават с това“, обясни д-р Русинов.

Омбудсманът призова всички да застанат зад исканията на здравните работници
 
„Това, което трябва да се реши, е именно финансирането на болницата. Освен това има различни наредби, които регулират работните заплати, така че да можем да постигнем това, което е заложено и подписано в браншовото споразумение, което да може да позволи да се назначат нови хора“, допълни той.