Лазар Груев: Съдът е безумно задръстен
Лазар Груев: Съдът е безумно задръстен / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
В наказателната област делата намаляват в резултат на законодателните промени, очаква се това да се случи и в гражданското правораздаване. Но към момента съдът е безумно задръстен. Това мнение изрази Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд (ВКС) в предаването „Годината” на Дарик радио. „Задръстването от преди е толкова голямо, че дори след съдебната ваканция догодина, ВКС ще гледа дела по старата процедура, по стария гражданско-процесуален кодекс (ГПК) още преди март тази година. Това означава, че делата ще престоят при нас година, година и нещо, преди да се сложат на разглеждане, преди да влязат в залата, просто защото това е капацитета”, каза още той.

Груев отбеляза, че Висшият съдебен съвет (ВСС) и Инспекторатът към ВСС са извършили обстойни проверки по отношение на движението на делата и констатациите са, че няма нарушение на закона. Относно забележката в юлския доклад на Европейската комисия, че делата се връщат на прокуратурата заради административни грешки, Груев заяви, че е бил наредил проверка на делата за период от година и половина до юли 2008 година. Той поясни, че е констатирано, че върнатите дела на прокуратурата са около 7-8%. Председателят на ВКС допълни, че анализът от тази проверка е показал, че в преобладаващия процент от случаите връщането е било неизбежно поради пропуски в обвинителния акт и досъдебното производство.

На въпрос смята ли, че през 2009 година ще има предпазна клауза в областта на правосъдието, Груев отговори отрицателно. „България е била и е в Европа, във всички смисли, много отдавна. Основанието за оптимизма си той обясни с усилията, които полагат колегите му. Той отбеляза още, че „ние сме партньори с Европа, равноправен член на ЕС. Тези критики, които те отправят към нас, не са просто за да ни се карат, а за да могат да ни помогнат, за да изравним положението както е при тях”. „Ние анализирахме проблемите спрямо критиката на европейските ни партньори и се мъчим да се поправим”, уточни той.

Според Груев не трябва да бъдем толкова критични към съда и не бива да се внушава, че единствената причина за усещането на гражданите за липсата на правов ред е съдебната система. „Такива са законите, съобразно тях съдим и съдът може да има вина и може да бъде упрекван тогава, когато не съди спрямо законите. Съдът се бори и отсъжда във връзка с последиците”, поясни той.

Цялото ИНТЕРВО с Лазар Груев в ГОДИНАТА на ДАРИК четете ТУК