Тя беше посрещната от протест пред сградата на правосъдното министерство
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна на посещение в България. Тя беше посрещната от протест пред сградата на правосъдното министерство, съобщи NOVA. Хората скандират „Гешев е мафия”.

Кьовеши има среща с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Очаква се основната тема на разговора да бъде непопълнените места за български делегирани прокурори

Янаки Стоилов се среща с Лаура Кьовеши

На срещата Европейският главен прокурор е заявила, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят
своевременно. 

Кьовеши е подчертала още, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Проф. Стоилов е заявил, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Двамата са обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Европейският главен прокурор е изразила становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според Лаура Кьовеши решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието.

По думите ѝ, разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Проф. Стоилов е отбелязал високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.
 
NOVA