Стефан Данаилов
Стефан Данаилов / БГНЕС
Зам.-председателят на БСП беше умиротворителят - и в партията, и в парламента
Стефан Данаилов, Ламбо, Бате Серго, българският Ален Делон, Мастера....

Многолик, а винаги верен на себе си - с хъс, жар и енергия се хвърляше, каквото и да подеме. Особено привързан към бащиното си име Ламбо, превърнало се в най-любимия му прякор. Дали заради светлината, която носи в произхода си думата?

Беше не само майор Деянов от култовия сериал "На всеки километър" - остана си социалист и извън партизанската сага. Такъв, който не обича да бяга, но и такъв, който предпочита да хвърля мостове. Преди трийсетина години едните го мразеха, защото вярваха в кредото "кой не скача, е червен". Той пък не подбираше приятелите си по цветове. Сега го обичат всички - и отляво, и отдясно.

Борисов се прости с Ламбо: Сбогом! Беше голям мъж!

А преди петнайсетина години Бате Серго и денс парче записа за партията, ремикс на онова, популярното от филма -  "Нас червеното знаме роди". И не само го изпя, но и дискът стана хит по клубовете.

Актьорът казваше за себе си, че не е политик, дори когато беше нагазил в политиката. Но за БСП Стефан Данаилов беше емблема и обединител. Викаха него, старейшината, на помощ винаги, когато сред червените редици идеше поредното "време разделно".

Много тежко преживя раздялата на БСП с Първанов и Калфин, на когото дори беше кандидат за вицепрезидент през 2011.

А в ролята на кандидат за вице на социалистите на заключителния митинг в типичния си игрив тон разсмя от трибуната до Двореца:

"Вие избирате бащата на нацията и дядото на нацията - Стефан Данаилов, а без дядовци не може!"

Червените пък мърмореха помежду си, че е трябвало самият той да бъде издигнат за президент, защото е щял тогава да бъде избран. Вместо Плевнелиев.

Не мисля, че той искаше да е президент. Искаше да е актьор и да учи актьори.

Още по-тежко понесе сформирането на още една партия вляво от бившите си съпартийци и приятели в АБВ.

"Аз ли съм старият глупак и старият наивник?", отчаяно прозвуча вече болният Стефан Данаилов пред своите на 48-ия конгрес на 8 февруари 2014. Предупреди социалистите, че ако продължават да се роят, ще изчезнат.

"Много бури, монолози в моята глава, поради ситуацията, в която се намирам", призна тогава с треперещ глас Данаилов.

"Губя хора, които съм обичал, в които съм имал доверие. Днес си тук, утре те няма, животът е такъв. Но когато в съзнателния си живот си имал доверие в някого, раздялата е много по-страшна, а огорчението и разочарованието - много по-големи", продължи с откровенията актьорът.

Сбогом, Ламбо (ГАЛЕРИЯ)

А социалистът Стефан Данаилов винаги държеше да приземява лидерите - първо Георги Първанов, в чийто инициативен комитет беше, после и Ивайло Калфин, Сергей Станишев, не спести нищо нито на Михаил Миков, нито на Корнелия Нинова. Предупреждаваше всички от какво да се пазят, какво да коригират и как ще е за добро.

"Всеки иска да дърпа бащина дружина. Ей, хора, недейте, защото ще носите историческа отговорност. Да забравим, че ние сме все неразбрани", апелираше на конгресите. Подбутваше партията си към самокритичност.

"Мили мои, от години наблюдавам политическите случки в нашата страна - и преди 10 ноември, и след 10 ноември. И общо взето, тези, които са си отивали от постовете, е заради техните съветници, сътрудници и обкръжение. Запомнете едно - обкръжението винаги заблуждава!", завеща зам.-председателят на БСП, когато партията избра Нинова.

На няколко пъти опитваше да се отдръпне от столетницата, напускаше постовете, искаше да се отдаде само на ролите и студентите, на лечението, но пак го връщаха, на пожар, да спасява БСП.

Нинова: България загуби един от големите си синове

През 2014 г. в поредното ни интервю, неприятно изненадан от отвода, който си направи Георги Първанов в битката за лидерското място със Сергей Станишев, Ламбо ми каза: "Абе, виж какво, моето момиче, съспенса е хубаво да го има!"

А съспенс неговата партия май винаги му е подсигурявала.

Урокът му към червените министри, отправен на 48-ия конгрес на БСП, се отнася за всички:

"Обещавайте по-кротко, по-реалистично, бъдете по-любезни с българското гражданство, уважаеми министри и мои колеги. Наблюдавайте се отстрани, за да виждате кога сте смешни и кога - не!"

Депутатите запазиха минута мълчание в памет на Стефан Данаилов

Почти същото предупреждение, като онова, когато откри 42-то НС:

"Животът ме е научил, че ако се опитаме да пренебрегнем истината за нещата около нас – рано или късно плащаме висока цена", каза от трибуната Ламбо, на когото се наложи да открива като доайен няколко тържествени сесии.

Ламбо винаги призоваваше за примирие - и в партията си, и в парламента. Може би точно тази беше най-подходящата роля за него в политиката - на умиротворителя.

Изгубихме Стефан Данаилов (ВИДЕО)

"Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв, вярна на Кубратовия завет, че Съединението прави силата, трябва да обединим разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията ни и само общите ни усилия могат да дадат плодове за нейното бъдеще", пожела Стефан Данаилов при откриването на 43-ия парламент.

И друго откровение от парламентарната трибуна: "Не обичам този остър тон. Това, че аз съм добър артист, е ясно..."

Но той, добрият артист, даже великолепният, се чудеше какво им става на депутатите, едни такива симпатични люде в залата, а като застанат на трибуната, се превръщат в съвсем други хора. Дали пък не искаха да му вземат хляба?

България се прощава със Стефан Данаилов на 2 декември (ВИДЕО)

"Аз съм един стар оптимист. Някога бях и мечтател" - изповяда Стефан Данаилов на червения конгрес на 8 май 2016 г.

Днес стана ясно, че България ще го обича завинаги такъв, какъвто е - просто Ламбо. И единствено Ламбо. Във всичките му роли.