Л. Груев: Конституцията гарантира правото на мнение на всеки българин
Л. Груев: Конституцията гарантира правото на мнение на всеки българин / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

„Както досега, така и за в бъдеще, българският съд ще решава делата единствено и само въз основа на доказателствата и на закона", каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев пред журналисти преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Коментарът на Груев беше във връзка с последните изказвания на премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съдебната система.

Премиерът призова председателят на ВКС да излезе и да каже „сгрешихме" относно решение на Софийския районен съд, с което преди време е наложено наказание „пробация" на задържания при операцията „Килърите" на МВР Методи Иванов.

„Иска ми се да кажа и следното, защото очевидно има някакво неразбиране - председателят на който и да е съд, включително и на Върховния, не е началник на съдиите. За разлика от други структури като армия, полиция и прокуратура, съдилищата не са йерархична структура", обясни Груев. По думите му председателят на един съд не може да се намесва при решаването на делата и ако го направи, това би било грубо нарушение на демократичния принцип.

Лазар Груев заяви, че България е демократична и свободна държава и Конституцията гарантира правото на мнение на всеки един български гражданин, допълва още БТА. Той допълни, че институциите следва да си партнират, да си взаимодействат в рамките на техните конституционни правомощия, защото само така те ще могат да свършат онази работа, която българите очакват от тях.

„В съдебната зала съдията има една религия и това е справедливостта и има една Библия и това е законът. Само така България ще остане демократична и правова държава, достоен член на Европейския съюз", добави председателят на ВКС.