Задържаха Петър Стоянов-Вожда при операция „Килърите”
Задържаха Петър Стоянов-Вожда при операция „Килърите” / снимка: Sofia Photo Agency
Задържаха Петър Стоянов-Вожда при операция „Килърите”
31446
Задържаха Петър Стоянов-Вожда при операция „Килърите”
Цветан Цветанов
  • Задържаха Петър Стоянов-Вожда при операция „Килърите”
  • Цветан Цветанов

20 души бяха задържани при полицейска акция с името „Килърите". Операцията има за цел предотвратяване на дейността на организирана престъпна група, която се занимава с тежка престъпност.

Сред задържаните е и председателят на Българската федерация по сумо Петър Стоянов-Вожда. Той е бил нещатен съветник на парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта. Дарик научи от запознати с разследването, че Петър Стоянов е бил посредник при поръчката на убийството на бизнесмена Юри Галев. В Русе министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди задържането на Петър Стоянов и уточни, че няма представа дали Вожда е бил съветник на парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта

До този момент по време на акция „Килърите" са проверени повече от 30 адреса. Арести и престърсвания са извършени в София, Червен бряг, Созопол, Китен, Варна и Самоков. Във Варна вътрешният министър даде повече подробности, свързани с мащабната операция. "Извършват се обиски, претърсвания, разпитват се хората, които са задържани. Във Варна човекът, който бе задържан, е просто на почивка. Хората, които бяха задържани в Китен и Созопол също са на почивка".

Задържаните са бандити от различни нива в престъпната група - поръчители, посредници и изпълнители.

През последните месеци арестуваният шеф на Българската федерация по сумо Петър Стоянов-Вожда сам афишира ангажираността си към някои държавни институции, сред които парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта. В едно свое интервю Вожда сам се обяви за първи съветник по въпросите на спорта на президента Георги Първанов. Главният секретар на администрацията на президента Първанов - Красимир Стоянов, категорично заяви, че арестуваният никога не е бил съветник на държавния глава.

От партия „Атака", чийто представител Огнян Стоичков оглавява комисията, обясни, че Петър Стоянов е бил нещатен съветник към нея, не е получавал възнаграждение и след като е изпълнил ангажиментите си, вече няма обвързаност с парламента. По-късно обаче от Народното събрание съобщиха, че Вожда все още е нещатен съветник.