Къде са най-обезлюдените села в страната?
 Къде са най-обезлюдените села в страната? / ThinkStock/Getty Images
Най-голямото българско село е по-голямо от 145 града
566 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка на БТА, направена в Националния регистър на населените места на НСИ за броя на жителите по селища към 31 декември 2016 г. Към тази дата в страната има 5256 населени места, от които градовете са 257, селата - 4997, а два са манастирите със статут на населено място - Клисурски и Рилски.

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа

Общият брой на селата с едноцифрен брой жители е 409, а 157 са населените места, в които няма нито един постоянен обитател. С един жител в страната са точно 69 села. Селата без население са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са пръснати в 22 области. Справката в регистъра показва, че най-много села без жители /59/ и най-много с едноцифрен брой на населението /114/ има в Габровска област - общо 173. Там има общо 349 населени места, което означава, че почти половината от тях са или необитаеми, или с едноцифрен брой на жителите.

Прогноза за 2030-а: България в топ 3 на Европа по топене на населението

След нея се нарежда област Велико Търново /общо 336 населени места/ с 55 села без постоянно население и 88 села с едноцифрен брой на обитателите. В двете области са разположени повече от половината от селата в разглежданата група. В област Кърджали има 10 села без жители и 23 с едноцифрен брой население. В Смолянска област и Хасковска области с нулево население са по 7 села, а с едноцифрен брой на жителите си са съответно 32 и 19 населени места.

Акция срещу обезлюдяването на селата насели 100 пустеещи къщи

В Софийска област са разположени 5 села без население, както и 25 с едноцифрен брой на жителите. В област Стара Загора има 4 села без постоянни жители и 7 с едноцифрен брой на населението. Селата без жители в Кюстендилска област са 3, а други 25 имат едноцифрен брой жители. В три области - Благоевград, Бургас и Търговище, са разположени по две села без жители, като в първата област населените места с едноцифрен брой на обитателите са 20, във втората - три, а в третата - 12.

Последната област, в която има разположени села без постоянно население и такива с едноцифрен брой на обитателите, е Перник. В областта само едно населено място без постоянен жител, а 12 са с едноцифрен брой на населението. И към края на миналата година най-голямото българско село остава Лозен /обл. София-град/ с население 6252 души. Справката показва, че Лозен е по-голям от 145 града или иначе казано от повече от половината градове в страната.
 
 
БТА