Кутията за гласуване ще струва 65 лева без ДДС
Кутията за гласуване ще струва 65 лева без ДДС / Снимка: Sofia Photo Agency, Kaмелия Атанасова

Кутиите за гласуване на местните избори отново ще струват по 65 лева без ДДС, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Това е същата цена като договорената за тази услуга през 2006 г. и включва изработката и доставката на кутиите в областните центрове в страната до 25 октомври.

"Андреа БГ" ООД е единствената фирма, подала документи за участие в откритата от министерството обществена поръчка за изработване и доставка на 10 000 прозрачни кутии, необходими за провеждането на местните избори на 28 октомври.

Гласуването в прозрачни урни беше въведено през 2006 г. с промяна в изборното законодателство. Посоченото дружество тогава спечели поръчката за изработка и доставка на 13 500 прозрачни кутии.

С новите кутии, както и с наличния резерв от 2000 броя, на всяка изборна секция при необходимост ще бъде гарантирана втора урна. Общините, които не са съхранили кутиите си и те липсват, или са негодни за употреба, ще имат задължението да ги възстановят за своя сметка, се посочва в съобщението.

Ако по време на изборите се установи, че някои от доставените кутии са негодни за употреба по предназначението им, изпълнителят възстановява сума в размер на 150 процента от стойността на негодните за употреба кутии, допълват от министерството.