Кунева очаква изключително критичен доклад на ЕК за България
Кунева очаква изключително критичен доклад на ЕК за България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„България остана някакъв остров на неслучващи се неща в областта на съдебната система и изобщо в областта на правосъдието".

Това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

„Факт е, че Румъния ще има много по-добър доклад на ЕК от нашия. Този факт се знае от февруари тази година. По причина, че ние се занимавахме повече със себе си и с вътрешни неводещи до никъде борби - дали трябва да подава оставка миналото правителство или не. И пропуснахме да направим анализ и оценка на случващото се", добави тя.

По думите й още през февруари е станало ясно, че двете ни страни ще бъдат разделени.

„Сега докладът на ЕК, който предстои, нека да бъдем готови, че той няма да е добър, че той ще бъде изключително критичен. За Румъния той ще бъде вторият положителен съдебен доклад", каза още Кунева.

Тя обяви трите неща за реформа в съдебната система, за които ще се бори. Първо, ненамеса на партии в работата на съда, второ - ясен и точен кадрови подбор на независими магистрати и трето - отчетност кой какво е свършил, резултат.

На въпрос защо не са се борили Радан Кънев да стане премиер, Меглена Кунева каза, че имат 23 депутати и да се постави един от колегите им в ситуация да бъде премиер с 23 депутати зад гърба си е твърде рисково. За зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов тя посочи, че не е чула премиерът да има някакви възражения, а зам. -министър се назначава през подписа на премира. "Не виждам никакъв смисъл някой да бъде изтеглен за това, защото се казва Орхан", каза тя и добави, че смята, че Исмаилов е с добри качества, с добри аргументи да бъде предложен за зам.-министър.

Кунева защити и назначението на икономическия министър Божидар Лукарски. За прерязаните от него ленти, вицепремиерката каза, че "начинът, по който г-н Лукарски е показал уважение към някакво достижение и бил поканен от хората като министър на икономиката в България да почете събитието е нещо, което не се прави за първи път в България". Кунева посочи как в Португалия са успели да излязат от кризата, като точно юрист е помогнал на икономиката, той е махнал всички прегради, за да се случват лесно инвестициите в страната.

„Когато си в един коалиционен кабинет, стоиш зад решенията му. Наша задача е да стоим стабилно като екип. Мястото, където се провеждат политическите борби е в парламента, колегите ни от Реформаторския блок са много активни", каза още вицепремиерът.