Кунева: Не успяхме да убедим хората, че сами можем да променим нещата
Кунева: Не успяхме да убедим хората, че сами можем да променим нещата / netinfo
Меглена Кунева за Реформаторския блок
66698
Меглена Кунева за Реформаторския блок
  • Меглена Кунева за Реформаторския блок

Днес „Движение България на гражданите" (ДБГ) не е в парламента, защото не успяхме да убедим обществото, че сами можем да променим нещата. Това заяви лидерът на партията Меглена Кунева по време на речта си на Второто национално събрание на движението.

По думите й сред грешките през изминалата година, след учредяването ДБГ, е персоналният подбор в Пловдив за областен координатор. По думите на Кунева Движението не е имало стратегия в отговор на клеветите. Не са успели и да агитират хората да излязат и да гласуват.

Според Меглена Кунева изборите на 12 май са вкарали държавата в още по-тежка криза на доверието и правителството е правителство на олигархията.

Кунева направи и оценка на 100-те дни на кабинета на Орешарски, като посочи, че кабинетът не е започнал реформи в съдебната система. Според нея политическата криза се задълбочава, медийната среда у нас е влошена, а правителството се ползва от престъпни схеми, познати и на предишните управляващи.

Кунева Не успяхме да убедим хората че сами можем да променим нещата
netinfo

Относно Реформаторския блок Меглена Кунева заяви: „Това е шанс за нас да бъдем нови лидери". По думите й партньорството им не е просто обединение за събиране на проценти, а начин за усъвършенстване на партиите и обществото.

„За мен Реформаторският блок е платформа, инициатива, възможност. Реформаторският блок е отвъд коалицията, той е "разказ в плюс" за това как се усъвършенства обществото, как се усъвършенстват партиите, а не реплика на модела "ние се събрахме, за да сглобим едни проценти". Трябва не просто да прескочим бариерата за парламента. Това е малка цел. Трябва да направим цяла и европейска държавата си. Да съединим островите на нормалност, които съществуват, но не се знае колко дълго още ще издържат. Реформаторският блок за нас е естествено общуване, защото ни се е случвало през личния опит, чрез общностите ни от хора. Щастлива съм, че го преживях и през колегите си в националния съвет, и по места в страната. Обединението на дясното през хора е голяма крачка напред. Отговорна крачка. Искам да ви кажа, че имам добра памет. И днес пред нашите гости от Реформаторския блок да кажа, че помня. Помня надписите на централата на СДС, помня изказвания, които и по най-толерантните стандарти са обида. Боляло ме е. Лично и дълбоко. Не съм могла никога да си го обясня, защото ние съдим за другите по себе си. Но пък и никога не съм отвръщала със същото - нито вчера, нито преди. И точно за това днес, сега, в този момент, ни се дава шанс - и на мен, и на вас като нови лидери. Предлагам ви и вие да помните - да помним уроците от грешките, да не ги забравяме, за да не ги допускаме никога повече", заяви още Меглена Кунева.

Второто Националното събрание на „Движение България на гражданите" ще избере днес ново ръководство на партията. Кандидатите за Националния съвет на партията са 115 души, а тези за Контролния съвет - 22. Ще бъде проведен и избор за председател, като за поста е номиниран единствено настоящият лидер Меглена Кунева.

На форума ще бъдат обсъдени и предложения за промени в устава, като едно от тях е увеличаване състава на Националния съвет и създаване на орган за оперативно ръководство.

Кунева Не успяхме да убедим хората че сами можем да променим нещата
netinfo