Не се обмисля ваксината срещу COVID-19 да стане задължителна, увери главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му е станала техническа грешка в медийното пространство, където се е появила такава информация.

Обсъжда се ваксината срещу варицела да бъде включена към задължителния имунизационен календар, обясни Кунчев.

Над 1700 нови случаи на COVID-19 у нас, 194 са починали

Спазването на противоепидемичните мерки доведе до безпрецедентен спад в случаите на заразните заболявания, заяви Кунчев. През миналия сезон бяхме в ситуация, в която на практика нямаше грипна епидемия. По думите му, когато един вирус се оформи като водещ, успява да избута всички останали щамове и да намали терена за тяхното разпространение. Не може да се предскаже какво ще бъде през следващия сезон, но по-вероятно е грипът да се върне, добави той.

Количествата ваксини срещу COVID-19, които се очакват в страната ни през май, са два пъти повече в сравнение с доставките през април, а през юни - четири пъти повече, посочи още Кунчев. Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще "паднат маските", допълни още Кунчев.

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

Започва Европейската имунизационна седмица, която се осъществява под егидата на Световната здравна организация /СЗО/ и се организира от 2008 г. Темата на инициативата е "Ваксините ни сближават". Имунизациите са най-успешната мярка в общественото здраве, каза Скендер Сила - ръководител на офиса на СЗО в Бъгария. Много е важно да не се пропускат рутинните ваксинации, а доста деца по света заради пандемията са ги пропуснали, което подлага на риск здравето им, добави Сила.
БТА