На правителството заседание, което се очаква да се проведе утре, ще бъдат гласувани мерките за туристическия бранш
Удължават извънредната епидемична обстановка у нас. Това обяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов на среща с министри и представители на туристическия бранш чрез видео във Фейсбук.

Обсъждат дали ваксинацията да стане задължителна

"На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване да пандемичната обстановка - продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май", обяви Борисов.

Хотелиерите, ресторантьорите и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон, смята той. "Единствено в Европа и в региона, зимният ни туризъм работеше максимално. И то с много правилно движение по мерките. И за радост виждане, а и данните са такива, че в пандемията ние сме по-добри дори от съседите, които са в локдаун. Това е факт.", отбеляза премиерът в оставка.

Над 1700 са новите случаи на COVID-19 у нас, 194 са починали

"Мисля, че това, че и Руското министерство на туризма награди нашия вицепремиер също е един добър знак, защото и в тежкия момент на противопоставяне в региона заради Украйна, имаме шанс да привлечем и повече туристи. Ние не им искаме шпионите, но туристите са им добре дошли и ще направим всичко възможно те да се чувстват приятно в България", заяви Борисов.

"Виждате стотици хиляди искат да пътуват. Това е хубаво, защото отиват, виждат, връщат се с впечатление. Това е прекрасно, а другите идват в България", каза още Бойко Борисов. Той отбеляза, че човек без пари не пътува и отчете, че за 4 години доходите на българите са се повишили с над 50%.

България въвежда ваксинационен сертификат за влизане в страната

"Това, което искам да кажа, че ние проведохме преди повече от месец и половина среща с вас, на която поехме два ангажимента. Първият беше от началото на месец май най-късно да направим правила за влизане в страната такива, че да бъдат конкурентни на съседните наши държави с оглед са спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон, който да бъде добре за цялата държава". Това каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов на представителите на туристическия бранш.
 


"Вторият ангтажимент, който поехме към туристическия бранш, беше от началото на месец май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма, които бъдат подадени по списък, който е в Министерство на туризма. Вече стартирахме с представители на област Варна, подготвяме област Бургас. Всички, които са подали заявления да бъдат ваксинирани, ще бъдат ваксинирани от началото на месец май, за да може спокойно да работят в хотелите и по Черноморието, и в страната", изтъкна още Ангелов.

"Всички ангажименти, които поехме към туризма, сме ги изпълнили. Надявам хората, които идват в страната да се чувстват добре и безопасно", добави още той.