Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и педиатърът Александър Атанасов коментираха в ефира на „Здравей, България” кои са най-честите грешки при лечението с антибиотици и защо ставаме резистентни към медикаментите.

„В световен мащаб няма нови антибиотици от години. Бактериите се научават да се справят с антибиотичното лечение. Ако бактерията е придобила резистентност и влезе в човека, проблемът не е в човека, а в бактерията. Най-често такава устойчивост има при ешерихия коли, стафилококите и стрептококите. До преди 2-3 години бяхме в златната среда по резистентност към медикаменти в Европа. След пандемията и прекомерната употреба на антибиотици се изстреляхме на предни места, заедно с Полша и Гърция”, обясни Кунчев.

По думите му е много важно човек да не прекъсва лечението или да променя схемата дори да се почувствате по-добре. „Така вие не доубивате бактериите и те изграждат резистентност. Много често у дома има някакъв антибиотик и решаваме да го вземем, за да се оправим по-бързо. Налице е прекомерна и неправилна употреба. Важно е лекарствата да не се изхвърлят навън, а да се изхвърли на правилните места, защото иначе отиват в почвата и водата. Трябва да спазваме тези правила, ако искаме да не стигаме дотам да не може да лекуваме елементарни инфекции”, каза още доцентът.

„Има нужда от контрол и продължаващо се дипломно обучение на лекарите кои антибиотици, кога се използват, какво е вирусна и и какво бактериална инфекция”, смята от своя страна Атанасов.