Цената на хляба ще падне с 20%, ако нулевата ставка на ДДС за хляб влезе в законопроекта”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Нулевото ДДС ще важи за всички хлебни изделия – закуски и хлябове, сладкарските изделия  не са част от тази мярка, поясни Кукушева.

„Тази мярка не подпомага по никакъв начин хлебопроизводителите. Тя е изцяло в полза на потребителите, защото крайният потребител плаща  20-те процента ДДС, не производителят по веригата”, каза още тя.

Според управителят на цех за хлебни изделия Росен Иванов, обаче, потребителите ще усетят облекчение от най-рано 2 месеца след нейното въвеждане. Иванов обаче не е сигурен как нулевата ставка на
ДДС за хляб ще бъде въведена и използвана от производителите. „Не виждам как ще продадем хлебно изделие без ДДС. Нашите крайни продукти са 50% хлебно изделие. Как ще разделим хлебното изделие от другите суровини, не ми е ясно, нито как ще продаваме само хлебното изделие без ДДС. Например, баничката е 60% хлебно изделие. Нещо много сложно и почти непостижимо е да ги разделим”, заяви Иванов.

Хлебопроизводителят обаче усеща стабилизиране на цените на тока през последните 2 месеца. „Ако цените на тока се задържат така, ще можем да прогнозираме цените на крайните продукти за следващите 3 месеца”, каза той.

Повече гледайте във видеото.
NOVA