Кубрат Пулев
Кубрат Пулев / БГНЕС
Всяка негова победа е победа на български офицер, заяви военният министър след повишението
Един от най-успешните български боксьори Кубрат Пулев бе повишен от сержант в лейтенант от резерва на Въоръжените сили. Тържествената церемония по присвояване на новото му военно звание се състоя в Министерството на отбраната, а пагоните му връчи лично министър Красимир Каракачанов.

Кубрат Пулев
БГНЕС

„Служа на Република България“, провикна се Пулев по устав, когато ги получи. 
 
Публикувахте от Kubrat Pulev в Сряда, 18 декември 2019 г.

Повишават Кубрат Пулев в лейтенант от резерва

„Готов съм да съдействам на Българската армия и за подобряването на физическата подготовка на военнослужещите. Защо не? Има какво да се предаде и има какво да им дам“, обяви Кобрата след церемонията.

Кубрат Пулев
БГНЕС

Той благодари на военния министър за повишението. „За мен това е огромна чест. Ще ми даде още по-голямо самочувствие, но и отговорност. Да си част от Българската армия е престиж“, категоричен е българският боксьор.

Кобрата: Загубата носи повече, защото тя те учи (ВИДЕО)

Той заяви, че няма нищо ново около организацията на предстоящия му боксов мач с Антъни Джошуа. „До 1 месец трябва да стане ясно къде ще се проведе и какво ще се случи“.

Кубрат Пулев с амбиции за световната титла (ВИДЕО)

От своя страна военният министър Красимир Каракачанов обяви, че Кубрат Пулев служи за пример на българските военни. „Един човек, който е бил част от спорта в армията, заслужава това отношение. Всяко поколение има своите кумири. Последните 20 години с какво може да се гордее българинът? Малко са, но едно от големите са именно постиженията на Кубрат Пулев. Всяка една негова победа, е победа на български офицер“, категоричен е Каракачанов.
 

Кубрат Пулев
БГНЕС


Кубрат Пулев има забележителна кариера в тежката категория на аматьорския и професионалния бокс. В периода между 2005-2010 г. (докато е състезател на мъжкия национален отбор на България) Кубрат Пулев е военнослужещ (сержант) в Центъра за високо спортно майсторство към Министерството на отбраната. Участвал е и е печелил медали от десетки международни и национални турнири; има изиграни около 300 мача.

Първия си медал при мъжете от Световно първенство в категория +91 кг печели през 2005 г. в Китай. През 2008 г. Пулев спечели европейска титла в Ливърпул като наред с другите признания, за това постижение получи награда за най-добър армейски спортист на 2008-а. От 2009 г. се състезава успешно в професионалния бокс. През 2011 г. (вече сержант от резерва) Кубрат Пулев спечели първия си трофей при професионалистите - интернационалния пояс на Международната боксова федерация (IBF) в тежка категория. През 2012 г. стана европейски шампион при професионалистите. Същата година получи награден знак „За принос към Министерството на отбраната“. Пулев стана и официален претендент за световната титла на Владимир Кличко, версия IBF. Срещата с Кличко се състоя през 2014 г. и завърши с първа загуба на българина след 20 поредни победи на професионалния ринг. В следващите години Кубрат Пулев записа отново няколко успешни мачове и титли в кариерата си (2016 г. за втори път е европейски шампион за професионалисти).

С боксовата си кариера Кубрат Пулев се превърна в един от най-популярните български спортисти в бойните спортове в световен мащаб. Известен е с родолюбието си, подкрепата на обществени и национални инициативи, а успехите му на спортното поле допринасят за издигане на авторитета на Българската армия.