На извънредно заседание на ректорския съвет ръководството на Медицинския университет в Плевен очерта кризисен план за действие след огромния пожар по-рано днес.

Той възникна около 12.45 ч. на покрива на Ректората и засегна около 800 кв. метра. Огнената стихия бе потушена около 14:00 ч. с помощта на 5 пожарни и 20 огнеборци. Няма данни за пострадали хора, всички са били изведени своевременно, а районът - отцепен, съобщиха от университета.

Голям пожар горя в Медицинския университет в Плевен (СНИМКИ/ВИДЕО)

Повечето аудитории и лаборатории на висшето училище са невредими. Има нанесени материални щети на Библиотеката на МУ-Плевен, без да е засегнат библиотечния фонд. Засегнати са катедрите по анатомия и по рехабилитация и ерготерапия, както и една от аудиториите на Ректората - зала „Авицена“. Във Вивариума също има нанесени щети, но всички животни са невредими и преместени на безопасно място в незасегнати зали на катедрата по анатомия.

Тепърва ще се изясняват причините за възникване на пожара, както и пълният размер на претърпените щети.

На извънредно заседание на ректорския съвет ръководството на МУ-Плевен състави спешен кризисен план за действие с цел справяне с извънредната ситуация.

enlightenedУчебните занятията в присъствена форма по утвърдените графици, заложени на територията на Ректората, ще преминат в онлайн формат до края на следващата седмица - от 30 септември до 8 октомври 2021 г. включително.

За следващите 48 часа територията на Ректората ще бъде затворена и поставена под наблюдение от дежурни екипи за намаляване на риска от повторно възникване на пожар.

Студентите на МУ-Плевен ще се включат като доброволци за справяне с извънредното положение.