Кризата увеличава жалбите  за трудова дискриминация
Кризата увеличава жалбите за трудова дискриминация / Sofia Photo Agency
Кемал Еюп за винетките и синята зона
51091
Кемал Еюп за винетките и синята зона
Кемал Еюп за жалбите и кризата
  • Кемал Еюп за винетките и синята зона
  • Кемал Еюп за жалбите и кризата

Очаква се окончателното решение на Върховния административен съд за това дали и в коя част съществуващата  винетна система в България е дискриминационна. Това съобщи в ефира на Дарик председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп. Преди две години комисията се произнесе по цената на месечната винетка, която според нея не е пропорционална на годишната, както и срещу липсата на дневна винетка.

По повод поредните промени, свързани с паркирането в централната част на София, Кемал Еюп коментира, че граждани, които живеят в тези райони и се чувстват дискриминирани, могат да сезират комисията.

Има ли дискриминация в „синята зона”?

В интервю за рубриката „МеждУредие” на Дарик кафе председателят на комисията припомни, че вече са били сезирани преди време във връзка с абонамента за паркиране в централната част на столицата. „Всеки има право да не сезира, не мога да правя сега коментари, но зависи как ще бъде повдигнат въпроса”, каза Еюп. И допълни, че е различен казусът за „синята зона” и този за живеещите в тази зона, които трябва да плащат за първа или втора кола. По думите му са основателни въпросите дали се предлагат необходимите в София паркинги.

През 2009 г. Административният съд в София-град отхвърли жалбите на трима столичани срещу реда за паркиране в столичната „синята зона”. Тогава съдът се мотивира, че не може да става дума за дискриминация на гражданите, които живеят на територията на „синята зона”, тъй като паркирането в центъра на София задължително се плаща от всички водачи без значение каква адресна регистрация имат.

Преди дни обаче общинари в Бургас обявиха обаче, че е възможно „синята зона” в града да се окаже незаконна, след като стана ясно, че решение на Административен съд Бургас определя за дискриминационни два от параграфите на Наредбата за обществения ред в частта й за кратковременно паркиране. Решението на бургаските магистрати в момента се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

През 2009 г. собственици на автомобили в Благоевград пък, чиито жилища са в „синята зона”, обявиха че сезират Комисията за защита от дискриминация заради решението на местния парламент за ограничаване на правото им да паркират безплатно повече от един автомобил.

Казусът с винетките чака окончателното решение на ВАС

Мина първото дело - ние сме обжалвали, съобщи Кемал Еюп по повод очакваното решение на Върховния административен съд по повод решението на комисията във връзка с винетките. „Частично се отмени нашето решение, тъй като имаше задължително предписание за министрите, остана само предложението до съответните министерства да внесат законодателни промени и ще видим вече решението на ВАС”, допълни той.

Кемал Еюп припомни, че комисията е настояла за пропорционална цена на седмичната, месечната и годишната винетка, а също и за въвеждането на дневна винетки.

В края на 2009 г. по предложение на председателя й Кемал Еюп, комисията се самосезира и започна проверка върху винетната система. В последствие комисията излезе с решение и предписания по няколко проблема, свързани с винетната система. В това решение се констатираше, че продаваната месечна винетка е пет пъти по-скъпа, отколкото струва годишната на месец. От комисията препоръчаха още и въвеждането на дневна винетка за леките автомобили, каквато в момента липсва и принуждава хората да купуват седмична. Това ощетявало според комисията и чуждите граждани, които преминават транзитно през страната ни.

Трима министри обаче - на финансите, вътрешните работи и на регионалното развитие, обжалваха решението на КЗД и сега се чака окончателното решение на ВАС.

В процес на финализиране е преписката в комисията по жалба на полицаи срещу МВР, които миналата година я сезираха, заради неравно според тях третиране, защото не получават допълнителни възнаграждения за работа в почивни и празнични дни,  както и за работа през нощта. За 20 март е насрочено откритото заседание. „Досега вървеше проучването - поръчали сме и експертиза на външни експерти, имаме вече такава. Явно има такъв проблем за извънредния труд и ще се произнесем”, посочи Кемал Еюп.

Кризата увеличава жалбите, свързани с правото на труд

Кризата извежда на преден план жалбите за дискриминация при упражняването на труд, особено по признак възраст. Това констатира още в интервюто си за Дарик председателят на Комисията за защита от дискриминация. Кемал Еюп отчете, че през миналата година жалбите до тях са били 848, като се отбелязва увеличаването на техния брой с около 5-6%. Комисията е излязла с около 240 решения през миналата година.

Пикът на жалбите беше през 2009 г., но ако трябва да се прави паралел - през 2011 г. има повече образувани преписки в сравнение с 2010 г., т.е. това говори за по-доброто качество на жалбите.

През последните години най-много хора внасят сигнали заради нарушения, свързани с трудовите им права. Жалбите за дискриминация по признак етническа принадлежност са били водещи като брой през първата година на работата на комисията. „Кризата изкара повече на преден план дискриминацията при упражняване право на труд, тя е водеща. Там се преплитат увреждания, възраст, лично, обществено положение, но основно е при упражняване право на труд; на второ място - хората с увреждания и на трето - възраст. Възрастта е особено чувствителна тема за 2012 г., защото от Европейския съюз е обявена година за активно остаряване”, коментира Кемал Еюп.

Нямало проблем със събирането на наложените от комисията глоби

На въпроса колко глоби за събрани от наложени санкции през миналата година, той обясни, че са наложени близо 60 глоби. „Събрани са около 5000 лв., но предстои санкционираните да внасят, защото често се обжалва”, уточни председателят на антидискриминационната комисия. Оттам напомняли на глобените, но по-принцип нямало проблеми със събираемостта на наложените санкции.

Допълнително материално стимулиране в комисията е давано миналата година от икономиите заради незаети щатни бройки, но не можело да прави сравнение със случаите, в които се говори за хиляди или десетки хиляди лева, обясни Кемал Еюп. „Сега спорят за бонуси и ДМС - ние имаме право, както и при други държавни органи, да даваме допълнителни средства, но при нас парите от събирани глоби отиват директно в бюджета, защото такава е и логиката, чрез санкции да се намаляват случаите на дискриминация”, допълни той. И уточни, че заради голямото текучество особено сред юристите в специализираната администрация, се разпределят някакви допълнителни средства от икономиите във фонд „Работна заплата”.