Кристалина Георгиева: Европа излиза от кризата по-силна, по-обединена
Кристалина Георгиева: Европа излиза от кризата по-силна, по-обединена / Sofia Photo Agency, архив

Оставяме зад себе си една трудна година, но виждаме, че най-сетне светът излиза от икономическата криза. Това каза еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Тя отправи поздравителен адрес по повод 9 май - Деня на Европа, преди началото на концерт с изпълнение на творби на Бетовен от симфониета "София", в зала "България".

„Европа излиза от кризата по-силна, по-обединена, нашата страна даде своя принос с това, че ние се отнасяме много отговорно към нашата собствена стабилност, а това значи стабилност и за Европа, и с това, че се присъединихме към този пакт, който би трябвало да помогне на всички нас да сме по-силни пред лицето на бъдещите кризи - към "Евро плюс", добави Георгиева.

„Тази година показа също така, че мечтата за свобода и демокрация може да повлече вълна на промени в една част на света, за която винаги сме си мислили, че е по-спокойна - в Арабския свят. Какво ще стане - тази история ще се пише пред очите ни, но едно нещо знаем със сигурност - че точно тази вълна, която донесе свобода, демокрация, равенство в Европа е и вълната, която сега залива страните в Арабския свят", каза българският еврокомисар, цитирана от БТА.

Кристалина Георгиева посочи, че въпреки тежката мисия да бъде лицето на Европа по места, където хората страдат от природни бедствия или ужаси, които понякога сами си причиняват, тя я прави също много горда, защото "ние европейците не само намерихме силата да се обединим заради нас, децата, внуците ни, но ние имаме и тази готовност да сме носител на доброто по света, така че солидарността да не е куха фраза, а да значи хляб, вода, лекарства, дом за тези, които се нуждаят от тях".