Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС
Омбудсманът в оставка представи номинацията си официално
Рапър и фолкзвезда влязоха в Инициативния комитет на Мая Манолова за издигането й за кмет на София. Зад кандидатурата й застанаха Криско и Анелия, стана ясно по време на официалното представяне на номинацията й в НДК. В комитета влизат още майки на деца с увреждания, част от групата около инициативата „Системата ни убива“.
 

 

Публикувахте от Мая Манолова в Сряда, 4 септември 2019 г.

Докато Манолова представяше номинацията си, парламентът прекрати правомощията ѝ като омбудсман. Постът вече ще се поема от заместника й Диана Ковачева, обяви от парламентарната трибуна председателят на парламента Цвета Караянчева и обясни: „Съгласно законовите разпоредби при предсрочно прекратяване на правомощията на омбудсмана, дейността се поема от избрания заместник.“

Инициативен комитет издига Мая Манолова за кмет на 4 септември

„Това рамо, което ми дават от инициативния комитет, е безценно. Преди повече от 4 години Народното събрание ме избра за омбудсман. Тогава обещах да не бъда затворена в кабинета си, а да бъда сред хората. Давам си сметка, че омбудсманът е последният пристан на надежда за българския гражданин. За тези четири години с моя екип работихме заедно и не отстъпихме от нито едно свое обещание. Колкото повече работехме, толкова повече се повишаваше доверието. Разбира се, не беше лесно. Изискваше пълно отдаване“, каза Манолова при представянето на Инициативния комитет, който я издига за кмет.

БГНЕС

„Успяхме да върнем надеждата на децата сираци. След 7 месеца протести успяхме да накараме парламента да приеме Закона за личната помощ“, поясни тя и допълни: „Властта обслужваше всички други интереси, но не и този на гражданите“. 
 
Манолова след оставката: Години наред бях пощенска кутия за мъката на хората

„А вече повече от година каузите ни буксуват. Гражданите са наказани заради високото доверие в институцията (омбудсман, бел. ред.)“, добави Манолова.

БГНЕС

 
„Законопроектите, които могат да донесат справедливост, отлежават в деловодството на парламента“, каза още тя.

БГНЕС

„В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме перките им в центъра на града“, коментира Манолова.

По думите й вина за това имат всички политически централи, които със своето мълчание подпомагат разграбването на града. Но най-голяма според нея е вината на ГЕРБ, която в схеми управлява града вече 14 години. „София е моделът на властта в държавата. Всички знаят как функционира този модел. Има формална власт в града, но нещата се решават от някой друг, смята Манолова. „В момента София няма кмет, тя има само изпълнителен директор, който изпълнява решенията на един солиден приятелски кръг“, каза омбудсманът в оставка.

БГНЕС


„От днес ви предлагам да спася София от задръстването, мръсния въздух, презастрояването... После София може да спаси цяла България“, заяви още Манолова.
 
Представям си София светла, почтена, абсолютно прозрачна, в която гражданите ще имат цялата информация, добави тя.

БГНЕС

Манолова декларира, че ако стане кмет, ще направи Столичната община изцяло електронна, ще се управлява само от едно гише и гражданите ще го носят в джоба си. Столичани ще участват в управлението чрез обществени съвети с истински, а не формални обществени обсъждания. Ще участват с електронни референдуми по всяка важна тема и всеки обществен казус.

БГНЕС

Тя ще работи за осветляването на обществените поръчки с електронни търгове, ще отвори заседанията на Столичния общински съвет за граждани. Представям си София зелена, но не само в ПР акции, а зелен град - градина. Представям си Витоша достъпна за всеки столичанин през цялата година, каза Манолова.

БГНЕС

Според нея София расте урудливо. Тя е непочистена, неуютна, диша трудно, презастроена е, трудна за придвижване.