Манолова след оставката: Години наред бях пощенска кутия за мъката на хората 
Манолова след оставката: Години наред бях пощенска кутия за мъката на хората  / DarikNews.bg
Мая Манолова депозира в парламента оставката си като омбудсман, след като вчера обяви, че ще се кандидатира за кмет на София.

"Току-що подадох оставка. Направих го, защото колкото и търпение да има човек, то се изчерпва. 

Месеци, години, бях пощенска кутия за мъката на хората. Години наред се опитвах да помагам. На мнозина успях, но все си мисля за тези, на които не успях. Това ме кара да се чувствам зле, това ме кара да не спя. Смятам, че няма да бъде честно, ако реша, че успехът на едни каузи, щастието на едни хора, може да компенсира нещастието на други", каза Манолова пред журналисти на излизане от Народното събрание.

Инициативен комитет издига Мая Манолова за кмет на 4 септември

"В началото срещах присмех: "Коя е тази и какво изобщо може да направи"?, после решиха да помагат заради натиска и накрая решиха да пречат заради високото доверие", заяви тя, като уточни, че тези които са и пречели са институциите и властта. Тези, които блокираха инициативите ми, притесняваха мен и семейството ми. Те няма да ме спрат! Няма да живея с наведена глава", заяви Манолова.

Попитана дали иска подкрепата на БСП, тя отговори лаконично, че ще бъде граждански кандидат и ще приеме подкрепата на всички столичани.

"Ще бъда граждански кандидат. Кой ще влезе в инициативния ми комитет, ще научите утре в 10 ч. Ще приема подкрепата на всички граждани, независимо от техния цвят и убеждения. Не съм делила гражданите на леви и десни, София не е лява или дясна, София е на столичани. Ще приема подкрепата на всеки един гражданин на София", уточни Манолова.

"Не искам да се правя на герой, но това, което смятам да направя, е да си отвоюваме столицата на България обратно. Всички погледи са насочени към София, това задължава мен и гражданите на София да стоим с изправени глави. Промените ще тръгнат от тук. Със страх не се управлява, с лъжа - също", продължи тя.

Припомняме, че вчера вечерта стана ясно, че Манолова ще се кандидатира за кмет на столицата, а Инициативен комитет ще издигне независимата й гражданска кандидатура.

По закон омбудсманът може да излезе в неплатен отпуск по време на кампанията, но Манолова заяви, че няма нужда от застраховка и затова е решила да напусне поста си.

Днес от левицата не казаха категорично дали ще подкрепят Манолова за кмет на София, или ще издигнат своя кандидатура. Решението щяло да стане ясно след градската конференция на 11 септември. В същото време и от ръководството, и от вътрешната опозиция не спестиха комплименти за нея.