Криминалисти от Велики Преслав предотвратиха „сделка” за 66 000 евро
Криминалисти от Велики Преслав предотвратиха „сделка” за 66 000 евро / снимка: DarikNews.bg, архив

Криминалисти от Велики Преслав са предотвратили „сделка” за 66 000 евро, съобщават от ОД на МВР-Шумен. Неизвестен мъж, който се представил за служител на холандска фирма, уговарял сделка по електронната поща, със собственик на шуменска фирма за изкупуване на стока.

„Холандецът” му обещал да купи стока за 66 000 евро. Договорено било плащане в срок от 30 дни от фактуриране на стоката, като уговорката била транспорта да бъде за сметка на купувача. Сделката била съмнителна, затова последвала съвместна проверка на криминалисти от Велики Преслав и служители на шуменската фирма.

Осъществен бил контакт със служител на фирмата, която „проявила интерес” към стоката. Управителят на холандската фирма, отговарящ за вноса и износа уведомил българската, че стоката не представлява интерес за тях и че фирмата не е страна по тази поръчка. По данни на собственика на шуменската фирма преди около месец, чрез кореспонденция по електронна поща , холандска компания от град Бодегравен проявила интерес към стоката му. Преговорите водил мъж, представящ се с името Р.Б. Оказало се, че в холандската фирма има такъв служител, но на него не са му известни факти по такава сделка.

Вчера сутринта в база на фирмата пристигнал товарен автомобил „ДАФ” с холандска регистрация, за да товари стоката. След направената от криминалисти проверка станало ясно, че товарният автомобил е с двама шофьори - български гражданин с инициали А.А. и холандски гражданин с инициали Я.Х. По случая е започнато досъдебно производство. Работата по изясняване на случая продължава. Уведомена е дирекция „Международно оперативно сътрудничество”.

Новини от Шумен