/ netinfo
Кравата Пенка ще живее. Това стана ясно след последните изследвания на животното, които показаха, че то е в отлично здраве.

Последно: Изпълнителният директор на БАБХ взима решение за кравата Пенка

От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести.

 „Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево. Продължат срещите на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност”, се казва още в официалното съобщение на сайта на БАБХ.

Това означава, че кравата беглец няма да бъде евтаназирана и до края на седмицата ще бъде върната на собственика си Иван Харалампиев. Случаят с кравата Пенка придоби световна извесност.

Историята на кравата Пенка, която избяга в Сърбия (ВИДЕО)

Тя прекоси границата ни със Сърбия и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома.  Заради това от агенцията по храните искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване.

И сър Пол Маккартни – бившият член на легендарните „Бийтълс”, се включи с коментар за съдбата на кравата Пенка. „Мисля, че би било наистина чудесно, ако тази бременна крава получи помилване. Тя не е направила нищо лошо”, написа сър Пол във „Фейсбук” и посочи линк към петицията за спасяването на кравата Пенка. Информацията на музикантът обаче е стара, тъй като преди дни стана ясно, че Пенка не е бременна.