/ ThinkStock/Getty Images
Конкурсът за държавни съдебни изпълнители, на който в неделя трябва да се явят 557 кандидати, не противоречи на противоепидемичните мерки, увериха от правосъдното министерство, което го организира.

Оттам цитираха заповедта на здравния министър, която въведе новите ограничения до 31 януари, като в нея се посочва, че забраните не се отнасят до конкурси по редица закони, сред които и този за съдебната власт. Въпреки това министърът на правосъдието Десислава Ахладова е изпратила нарочно писмо на здравния министър проф. Костадин Ангелов, в което отново отправя запитване дали провеждането на конкурса не нарушава неговата заповед. Отговорът на здравното министерство с вчерашна дата е, че няма пречки за провеждането му, но при спазване на противоепидемичните мерки, обясниха още от пресцентъра на ведомството.

Заради противоепидемичните мерки писменият изпит ще се проведе в една от най-големите зали на Интер Експо центъра, а кандидатите ще бъдат настанени на площ от 2,5 км, за да имат отстояние един от друг, обясниха от пресцентъра за Dariknews във връзка със сигнал, получен от наш разтревожен читател. Оттам пресметнаха, че така се падат по 5 квадратни метра на кандидат, което гарантира достатъчно дистанция.

Служители на Министерството на правосъдието и на ГДИН ще посрещат кандидатите на изпита още на входа с мерене на температурата. Участниците в конкурса ще минават и през скенер за оръжие. Квесторите ще бъдат с маски и шлемове, осигурени са маски и за участниците, ако случайно някой не носи, обясниха още от министерството. Ще дежури и парамедик, който ще бъде на разположение през двата часа на изпита.

Заради епидемията от коронавирус и пика заболели след втората вълна конкурсът за съдия-изпълнители веднъж вече беше отложен. Той трябваше да се проведе на 15 ноември миналата година, но беше пренасрочен за 10 януари. Кандидатите ще се борят за 36 вакантни места в 33 съдебни района на страната.