Конфликтът с полицаите на протеста е умишлен според мнозинството в НС
Конфликтът с полицаите на протеста е умишлен според мнозинството в НС / Sofia Photo Agency

Докато жандармерията разпръскваше протеситарщите пред сградата на Народното събрание, опозицията се обяви против физическото насилие, а мнозинството коментира, че умишлено е търсен конфликт с полицаите.

Депутатите наблюдаваха през прозорците на парламента случващото се между полицията и протестиращите. Няма пострадали от счупения с хвърлен камък прозорец на Народното събрание, но и никой освен няколко депутати от опозицията не излезе сред хората с аргумента, че самите протестиращи не искали присъствието им. В залата вяло се обсъждаха законопроекти, а в стаите на парламентарните групи основно се гледаше телевизия и се слушаше радио.
Разгледани бяха промените в Закона за закрила на детето, с които се въвежда вечерен час за тийнейджърите до 18 години - 22 часа, а за децата под 14 - до 20 часа. Късно вечерта те ще могат да се движат само с придружител.

Някои от депутатите коментираха в кулоарите случващото се в Народното събрание.

Атанас Атанасов от ДСБ каза, че твърдението за заплаха с бомба е целяло да манипулира хората и да развърже ръцете на полицатие з, започнат да „бутат и бият”.

Това е политически протест, има хора сред множеството, които търсят провокация и сблъсък с органите на реда, коментира адвокатът от БСП Атанас Мерджанов.

Според Четин Казак от ДПС исканията на протестиращите не могат да бъдат изпълнени в кратки срокове.

По думите на зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи, тези протести няма да доведат до предсрочни избори.

Станимир Илчев от НДСВ каза, че агресията е породена от отделни хора.

Снимките от протеста можете да разгледате тук