Ще разплатим на всички фирми извършените строително-монтажни работи, след като извършим проверки на място. Това заяви в студиото на „Неделята на NOVA” служебният министър на регионалното развитие и благоустройството доцент Виолета Комитова по повод установените неразплатени плащания от страна на АПИ към фирми, изпълнили поръчки по републиканската пътна мрежа.

По думите ѝ в края на май в министерството е дошла една от потърпевшите компании.

„Автомагистрали Черно море” ЕАД дойде със свои официални представители и представители на профсъюзите и съобщи, че има извършени строително-монтажни дейности, и очакват някакви плащания от доста време. Те казаха, че ако не изплатим парите, следват стачки и бунтове, тъй като хората не са получавали заплати. Затова започнахме проверки и се оказа, че има и други фирми. Оказа се, че плащанията са на стойност 600 милиона лева. Първо обаче трябваше да намерим и осигурим парите. Искам да кажа, че всички средства ще бъдат разплатени, след като се извърши проверка на място. След това всички коректни фирми ще си получат парите”, подчерта тя.

Рокадите в АПИ са заради авансови плащания за над 200 млн. лева

Комитова уточни, ако бъдат установени нарушения със строителните работи, фирмите, ангажирани с проектите, няма да си получат парите, докато не отстранят нередностите. „В строителството участват много хора и се допускат грешки. Понякога неволно, понякога  - съзнателно, но в строителството могат и да се поправят грешки”, категорична е тя.

Министърът помоли магистралите да не се използват за пропаганда. „Смятам, че магистралите, и всички пътища в страната, са на целия български народ. В тях се влагат парите на всички данъкоплатци. Моля политиците да не ги развяват като знаме”, призова Комитова.

Тя отговори и на въпроса как се е озовала в служебния кабинет след години работа като преподавател.

„Озовах се в служебния кабинет по покана на президента. При предишния служебен кабинет заемах длъжността зам.-министър в същото ведомство. Смятам, че с влизането ми в служебното правителство за една нощ не съм се превърнала в политик. Аз съм преди всичко експерт. Работила съм 40 години в инвестиционния процес и го познавам от А до Я. Смятам и до края на служебния кабинет да си остана експерт”, посочи Комитова.

Вижте целия разговор във видеото.
NOVA